Продължете към съдържанието

80 години от кончината на архиепископ Дамиан (Говоров)

01На 19 април 1936 г., в София престава да тупти сърцето на един от най-видните йерарси на Руската Задгранична Църква – Царицинският Архиепископ Дамиан. Прощаването с обичания духовник се състояло на 22 април в храма „Св. Николай“ на ул. „Цар Калоян“, който преди да бъде разрушен при англо-американските бомбардировки през Втората световна война бил многократно по-голям и благолепен и приютявал голяма част от руската белоемиглантска общност. Опелото било особено тържествено и лично Българският Екзарх и Софийски митрополит Стефан го отслужил заедно със св. архиепископ Серафим (Соболев), един епископ, 12 свещеници и 4 дякони в присъствието на многоброен богомолен народ. Архиепископ Дамиан (Говоров) оставил забележителна диря не само в историята на Руската православна църква, но и в паметта на българското духовенство и паство с неуморната си архипастирска и педагогическа дейност в Пловдивска духовна околия, където в манастира „Свв. Кирик и Юлита“ създава първото у нас Духовно пастирско-богословско училище за подготовка на свещеници и мисионери както за руските, така и за българските енории.

В памет на 80-годишнината от преставянето архиепископ Дамиан на 18 април, в Руския културно-информационен център се проведе конференция „Живот и служение на архиепископ Дамиан (Говоров)“. Събитието бе организирано от Подворието на Московския и на цяла Русия Патриарх в София и постави началото на програма на храма-Подворие „Св. Николай“, посветена на наследството на руската емиграция в България – „Възвръщане на забравените имена“. Обзор на живота и служението на бележития духовник направи в доклада си „Живот и служение на архиепископ Дамиан“ настоятелят на Руското подворие архимандрит Филип. В работата на конференцията взе участие наместникът на Вознесенския Ново-Нямецки манастир (Кишиневско-Молдавска митрополия) архимандрит Паисий (Чекан), който говори за служението на архиепископ Дамиан в Кишинев. Протойерей Емил Паралингов от Пловдивска митрополия изнесе доклад на тема: „Руското свещенство в България – випускници на пастирско-богословското училище, основано от архиепископ Дамиан“. Проторекторът на Киевската Духовна Академия, кандидат на богословието, кандидат на историческите науки проф. В.В. Бурега с доклада си „Годините на учение в Киевската Духовна Академия на бъдещия архиепископ Дамиан (Говоров)“ обстойно запозна аудиторията с този нелек и наситен със събития период от живота на духовника. Докторът на историческите науки, доцент в Свято-Тихоновския православен университет (Москва) А.А. Кострюков представи доклада „Архиепископ Дамиан (Говоров) и Руската Задгранична Църква“. Правнукът на архиепископ Дамиан (Говоров), кандидат на техническите науки Ю.Б. Словачевски сподели спомените за образа на архиепископ Дамиан (Говоров), запазени в семейство Словачевски.

При закриването на конференцията архимандрит Филип (Василцев) подчерта, че личността на архиепископ Дамиан (Говоров) е толкова многостранна, че изисква щателно изследване.
В деня на 80-годишнината от кончината архиепископ Дамиан – на  19 април – след края на сутрешното богослужение в Руската църква „Св. Николай“, архимандрит Филип в съслужение с наместника на Възкресенския Ново-Нямецкия манастир на Кишиневската митрополия архимандрит Паисий (Чекан) и духовенството на Подворието отслужи трисагий.
Трисагий бе отслужен и на гроба на архиепископ Дамиан, който се намира в руския парцел на Централните софийски гробища.
Текст и снимки: Н. Комарова

Още подробности ТУК!

{joomplucat:146 limit=40|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content