Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит се срещна със Запорожския и Мелитополския архиепископ Лука

img 2485Българският патриарх Неофит се срещна със Запорожския и Мелитополския архиепископ Лука и представители на Украинската православна църква.

Църковната делегация от Украинската православна църква е на поклонническо посещение в България.

На срещата с патриарх Неофит, заедно с архиепископ Лука присъстваха духовници от Запорожска и Мелитополскаепархия, които споделиха с първойерарха на Българската църква трудната политическа и духовна ситуация, в която се намира църквата и  родната им земя.

 

В срещата взеха участие Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий – викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим – главен секретар на Св. Синод, архимандрит Филип, представител на Руската църква у нас и секретарят на подворието йеромонах Зотик.

Архиепископ Лука поднесе в дар на патриарх Неофит икона с образа на eдин от покровителите на Запорожка епархия- св. праведен Петър Калнъшевски, последен атаман на Запорожката Сечь, канонизиран през миналата година, и летописна книга с историята на епрахията.

Гостите от Украйна посетиха храм- параклиса „Св. Марина“ в двора на митрополията, поклониха се на мощите на светицата, а архиепископ Лука помаза всички с елей за благословение.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:145 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content