Продължете към съдържанието

Второ Възкресение в митрополитската катедрала “Св. Неделя”

img 9313Стотици християни и множество софийски духовници съборно посрещнаха в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” първия ден на Великден. Според църковния типик в този ден предиобeд се отслужва празнична възкресна вечерня за т. нар. "Второ Възкресение". Нарича се "второ", тъй като за втори път след полунощ звучи евангелският текст, благовествуващ за възкръсналия Христос. На това тържествено богослужение евангелието се повтаря на различни езици, като смисълът е словото Божие и вестта за възкръсналия Христос да достигнат до всички народи, до цялото човечество.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит пръв прочете евангелския текст на църковнославянски език. След това евангелското четиво прозвуча на гръцки, френски, руски, румънски, еврейски, английски, немски и на български език.
В тържественото богослужение взеха участие преосвещеният епископ Браницки Григорий – викарий на Софийския митрополит, архимандрит Герасим – главен секретар на Св. Синод, ставр. ик. Ангел Ангелов – софийски протосингел, храмовото духовенство, предстоятелят на Руското патриаршеско подворие у нас архимандрит Филип и предстоятелят на румънския храм в България ставр. ик. Нелуц Опря и двама дякони.
След прочитането на евангелското четиво Негово Светейшество поздрави християните с „тържеството на тържествата и празника на празниците” и прочете Пасхалното послание на членовете на Св. Синод на БПЦ. Българският патриарх възторжено завърши словото с пасхалния поздрав: „Христос воскресе!“
"Наистина воскресе!" – гръмко отговори църковното изпълнение и при пеенето на пасхалните стихири започна т. нар. христосване, при което богомолният народ минава за пасхално благословение, целувайки св. кръст, напрестолното Евангелие и иконата на Възкресение Христово.
Пасхалният поздрав се чуваше навсякъде от малки и големи и в усмихнатите лица на всички се четеше – в съгласие с псаломския стих, че именно „Този ден е Господ сътворил: да се възрадваме и развеселим в него”.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:430 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content