Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия на храмовия празник на църквата “Св. цар Борис Покръстител”

Храм Св. цар Борис ПокръстителНа 2 май, когато църквата отбелязва Успението на светия равноапостолен цар Борис-Михаил, Покръстител на българите (†907) (а тази година и Светли понеделник) Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети енорията на храм „Св. цар Борис“ в ж.к. "Овча купел" в столицата. Празничната св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха иконом Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Димитър Кабуров, предстоятел на храма-домакин, свещеник Васил Танев и митрополитският протодякон Иван Петков.

Песнопенията бяха изпълнени от храмовите певци, подпомагани и водени от Андрей Касабов, секретар на Софийска св. митрополия.

В края на богослужбата владиката се обърна към многобройните вярващи събрали се в храма за съборна молитва и произнесе пастирско слово. Сравнявайки българския Покръстител с един нов Мойсей (както се пее и в една от стихирите на утренята за празника), епископ Григорий подчерта огромната роля на св. Борис-Михаил за християнството в България, за нашето „влизане в светлината Христова“, за нашето спасение (виж запис по-долу).

„Нека чувстваме това Божие присъствие, което да ни ръководи в живота и в нашите земни дела, да имаме любовта Христова винаги в своите чувства, да се подпомагаме в този труден живот, за да живеем колкото е възможно по-спокойно и благословено от Бога“, каза в приветствието си Негово светейшество патриарх Неофит, подчертавайки също огромната роля на равноапостолния св. цар Борис.

Изпълнен със страх Божи, богоблажени царю Борисе, станал си жилище на Светия Дух:
утвърдил Христовата вяра, оставил си царския престол и жезъл.
И, заселил се в пустинята, разцъфтял си в подвизи и си намерил благодат пред Господа.
А сега, застанал пред престола на Всевишния,
моли Христа Бога да дарува на народа ни мъдрост и сила,
а на нас, молещи теб, спасение на душите ни.

 

Текст, снимки и видеоклип: Мартин Митов

{youtube}chFiyosQU_w{/youtube}

 

{joomplucat:431 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content