Продължете към съдържанието

Храмов празник в Зографската света обител

Зографската света обителНа 6 май – деня на свети великомъченик Георги, в Зографския манастир се състоя празнично всенощно бдение. На тазгодишното тържество, по решение на Св. Синод на БПЦ – БП, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и с благословението на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей, богослуженията бяха оглавени от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил.

Негово Високопреосвещенство, заедно с духовници от епархията пристигна на Света Гора, и бе тържествено посрещнат от манастирското братство на 5 май.
Митрополит Гавриил възглави всенощното бдение и отслужи божествената света Литургия по случай престолния празник. В съслужение с него бяха Високопреподобният игумен на Зографската св. обител схиархим. Амвросий, а също така братя от манастира, монаси от други атонски манастири и скитове, свещеници от България. На десния клирос певците бяха водени от отец Яков, келиот от Карея, който пее редовно и в Протата. Типикар бе отец Антипа, също карейски келиот. На левия клирос на славянски изпълняваха песнопенията група псалти от хор „Св. Наум Охридски“, ръководени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската света митрополия. В състава на певческия хор беше и иконом Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия.
Поклонниците, дошли да изпросят молитвеното застъпничество на светия великомъченик, победоносец и чудотворец Георги бяха 560 души, според домакините. Сред тях бе и официалната делегация от правителството на Република България, предвождана от вицепремиера и министър на труда и социалната политика г-н Ивайло Калфин. В групата имаше депутати от различни парламентарно представени групи.
Светогорските бдения представляват свързани в едно всички последования от денонощния богослужебен кръг, заедно със светата Литургия. На тези последования песнопенията се изпълняват пространно, антифонно от двата клира, като повечето от тях са по утвърдени от традицията светогорски мелодии. По зографска традиция след бдението на самия празник се направи и лития с Аравийската чудотворна икона на св. Георги до мястото, където според преданието тя е избрала да остане именно в манастира на великомъченика. Заради светлата седмица ктиторска вечерня не беше отслужена, но на следващия ден (7 май) митрополит Гавриил оглави и службата и водосвета по случай празника Живоприемни източник, която бе преместена ден по-късно.
Групата на българските певци, водена от г-н Андрей Касабов, посети и Карея, където не пропусна да изпее по няколко тропара в главната църква на манастира Кутлумуш, в Протата, пред иконата на Пресвета Богородица „Достойно есть “, а също и по време на литургията в скит „Св. Андрей“.
С благодарност към всеблагия Господ Иисус Христос и с гореща молитва към светия славен великомъченик Георги Победоносец и Чудотворец, строител на благочестието, защитник на слабите, лекар за немощните, благодарим за духовната радост и утешението, с които изпълни сърцата на всички ни през тези дни на усилни молитви и славословия!
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:574 limit=80|columns=3}

Visits: 0

Skip to content