Продължете към съдържанието

Храмов празник и обновление в столичния храм “Св. Кирил и Методий”- ОБНОВЕНО

img 2138В деня, когато тържествено отбелязваме паметта на св. равноапостолни братя Кирил и Методий столичният храм "Св. Кирил и Методий", в кв. "Красно село" тържествено отбеляза своя храмов празник.

За радост на енорията и всички, които са приели софийския храм за свое духовно прибежище, който в продължение на десетки години не бе обновяван, тази година посрещна своя празник изцяло обновен, както във вътрешна си уредба така и в околохрамовото пространство.

Св. олтар е основно пребоядисан, поставени са нови месингови св. Трапеза и проскомидия, внимателно подбрани и внесени от Украйна. На престола е положена нова Плащаница, ръчно изработена, за която е закупена специална месингова ризница, подменена е подовата настилка и прозорците.

В корабната част са поставени нови проскинитарии, нови дървени стасиди, полюлеи, подменена е изцяло ламперията, а за да не пристъпват вярващите за целувание към иконостасните икони, които са копие от иконостаса на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, са поставени специално изрисувани целувателни икони. Църковното богослужение се възвестява от нови камбани, които се управляват с електронен механизъм.

Викарният еп. Браницки Григорий след като мина покрай многобройните разцъфнали цветни кашпи бе сърдечно посрещнат от протойерей Стефан Стайков, предстоятел на храма и храмовото духовенство. Владиката благослови множеството очакващо началото на празничната богослужба, сред които бяха деканът на Богословския факултет доц. д-р Александър Омарчевски, доц. д-р Павел Павлов, зам- декан на БФ и проф. Божидар Андонов от преподавателската колегия.

Преди началото на св. Литургия Негово Преосвещенство Браницкият еп. Григорий, който възглави литургия освети обновения и впечатляващ със своето благолепие тържествуващ столичен храм. Енорията – въцърковена и празнуваща своя храмов празник, с едно сърце се радваше и с една уста участваше в богослужбата. Приканени от митрополитския протодякон Иван Петков мощно и уверено прозвуча: Символът на вярата и Господнята молитва „Отче наш“.

В края на Св. Тайнство Евхаристия епископът причасти множество християни и освети многобройни хлебни приношения, донесени в чест на празника.

Той се обърна към народа с пастирско слово за светите Кирил и Методий и с голяма радост и задоволство отбеляза промяната направена за по-малко от година в храма, като пожела все така с дръзновение и ревност духовенството да се грижи за поверения му Дом Божий.

Отец Стефан, развълнуван от архиерейското присъствие, изказа думи на благодарност към владиката и му поднесе красив букет.

След като раздаде нафората владиката, воден от отец Стефан разгледа новоустроените: прицърковна сграда, подготвена за енорийско училище и свещеническа канцелария, детската площадка в двора на храма – дарение от енориаш, удобните пейки, пръснати из целия двор, изработени от африканско дърво, масивните цветни кашпи и красивото зелено оформление, дело на българин, практикуващ ланшафтното изкуство в Западна Европа.

Десетките християни събрали се в храма се разхождаха около храма, вкусваха от подготвените ястия в Енорийския център и вземаха лично благословение от владиката, който продължително разглеждаше двора, извитата стъклена абсида над църковната врата и мозайчния стенопис на св. братя.

Духовната радост от благолепната служба, възхитата от промяна в благолепието на църковния двор и храм продължи и на веществената братска трапеза, подготвена от църковното настоятелство.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:437 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content