Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в чест на св. Николай Софийски

img 9746На 17 май Православната църква почита софийския светец св. Николай, известен като св. Николай Нови. В София, на улица „Пиротска“ се намира единственият храм, посветен на софийския светец.

Величествен, с прекрасната архитектура на архитект Торньов (според някои сведения това е първият храм построен по негов проект в България, като в това си начинание е подпомогнат от своя учител – германски професор), с изящни образци на църковна иконопис, той е вторият по големина (след храм "Св. Александър Невски") в столицата.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, празничната св. Литургия бе възглавена от Браницкия еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха храмовото духовенство и столични свещеници.

В края на богослужението с пастирско слово за вярата и за примера на св. Николай Софийски  се обърна еп. Григорий. След причастяване на многобройните вярващи към Негово Преосвещенство се обърна ставр. ик. Спас Спасов, предстоятел на храма, който приветства владиката и му поднесе букет цветя.

Дълго време храмовото духовенство раздаваше нафора и поднасяше мощехранителницата с частица от мощите на св. Николай Софийски за поклонение и благословение на вярващите.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:441 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content