Продължете към съдържанието

Литийно шествие чест на св. Николай Софийски

nik sofВ навечерието на празника на софийския мъченик св. Николай Софийски, на 16 май бе отслужена вечерня с петохлебие в едноименния столичен храм, посветен на светеца, който се намира на ул. "Пиротска".С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, и с участието на храмовото духовенство и предстоятели на столични храмове.

На певницата възхвала към родния ни Божи угодник отправи сборна група певци от цяла София. С особена възторженост те изпълниха църковното последование и допринесоха за духовната радост на почитащите светеца. Към тях се присъединиха и възпитаници на Софийската духовна семинария, водени от свои преподаватели.
 Десетки софиянци дойдоха в празнуващия храм и се включиха в съборната молитва към софийския мъченик.
По установенатрадиция по време на вечерното богослужение се извършва литийно шествие до лобнато място на мъченика, като тържествено се пренася и частица от неговите св. мощи. То се намира на ул. „Цар Симеон” 125 и е известно с названието „Търницата”. Там във възстановения некрополен комплекс  бе  извършен  водосвет при параклиса и гроба на софийския светец. Мястото е  от малкото известни гробове на български светци, което с помощта на  Софийска община е реставрирано през 2004 г.
С тържествен ход  по софийските улици  певци, духовници и благочестив народ се завърна към велелепния столичен храм  и завърши празничното вечерно богослужение. В края на последованието еп. Григорий се обърна към многобройни вярващ народ и каза:
„Нека всички се радваме във възкръсналия от мъртвите Господ  Иисус Христос и в тази пасхална радост, нека с още по-голяма радост да прославим един от нашите родни, български светии – св. мъченик Николай Софийски. С радост да прославим този, който бидейки подобен на нас човек, се удостои със своето житие да бъде равен на ангелите. Удостои се с това да бъде причислен в лика на светиите, удостои се с това да бъде един от нашите ходатаи пред престола на Господа Иисус Христа на Небесата. Удостои се още с това, че имаше вяра в Господа Иисуса Христа, имаше любов към Него и надежда във  Възкресението на мъртвите. Така той успя да заслужи това място в Царството Божие със своя живот и трудове, със своите подвизи и многобройните мъчения, които трябваше да претърпи с отстояване на своята вяра и така давайки пример на всички нас, които се именуваме православни християни.”
Владиката раздаде  на пристъващите по парченце петохлебие, и християните се поклониха на частицата от св. мощи на светеца.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:440 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content