Продължете към съдържанието

Представяне на новия „Сборник православни песнопения“ с музикална адаптация и нотация на Българския патриарх Н е о ф и т- обновено

r1 7260На 19 май в залата на Софийска св. митрополия се състоя официално представяне на книгата„Сборник православни песнопения“, която излезе от печат  в навечерието на Възкресение Христово. Изданието е подготвено през миналата 2015г.и съдържа основно избрани църковни песнопения (източна традиция и някои за тригласен хор),с музикална адаптация и нотация на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.посветено е на 70-годишнината от неговото рождение, 40-годишнината от монашеското му пострижение и 30 години архиерейско служение.

Представянето на книгата , което се превърна в църковно тържество започна с встъпителни думи на ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, който приветства многобройните гости, изпълнили залата и въодушевено разказа личен спомен за преживяно богослужение с участието на патриарх Неофит.

„Молитвата изказана чрез музика е най- вълнуващото преживяване на вярващата душа- каза в словото си отец- протосингелът, изразявам надеждата още дълго време да се възрадваме от тази молитва, която произнася първоирерхът на Българската църква. Да възпламенява в сърцата ни именно тези струи, които са Кръста Христов, от дивно Тайнство на Негово Възкресение.“

Сборникът бе представен възторжено и емоционалноотиконом Кирил Попов, инициатор и организатор на изданието. Като дългогодишен диригент, певец и специалист в църковната музика той направи кратък анализ на изданието като подчерта усърдния и самоотвержен писателски и музикален труд на Негово Светейшество патриарх Неофит, който има калиграфски написани и разпяти църковни песнопения на повече от 1200 страници. Отец Кирил подчерта значението на книгата в музикалната история на Българската църква и  изтъкна важносттай за българската църковно- певческа практика.

Свои впечатления от работния процес по сборника сподели и на г-жа Юлияна Томова,управителна издателство „Български бестселър”.

 „Целият екип вложиха много любов и старание в тази книга, която ще остане за поколенията… Тя е част от съкровищницата на българската книжовна школа, където такива сборници не са много“ – каза г-жа Томова и сравни изданието с История Славянобългарска и Рибния буквар.

Като завършек на вечерта бе изпълнението на Софийския свещенически хор, под ръководството на ик. Кирил Попов, които прекрасно изпълниха песнопенията „Обятия Отча“ и „Се покаяния учителя“, посветено на св. Йоан Рилски.

За радост и възторг на всички присъстващи бе изпълнението на патриарх Неофит на песнопението „Достойно есть“- 2 гл., известно като любимо песнопение  на йеродякон Васил Левски.

Тържествено многолетствие, подето от всички присъстващи прозвуча за Светейшия ни патриарх Неофит. Той благодари на присъстващите на тази  вечер , която е „живот и песнопение“ и разказа за свой спомен свързан с Петър Динев, народния композитор на България, който му е бил преподавател по Източно- църковен пение в Софийската семинария и го е насърчил за усърдно занимание в областта на църковната музика. „Пою Богу моему дондеже есмь“- каза Светейшият ни патриарх и благослови голямото множество.

 На официалното представяне на сборника присъстваха Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, Маркианополски еп. Константин, проф. д-р Светлана Куюмджиева, зам. председател на БАН, доц д-р Ал. Омарчевски, декан на БФ на Софийския университет, директорът на дирекция „Култура“ към Столичната община, професорив различни висши школи у нас,  научни работници, библиотечни специалистии др.

БЛАГОДАТНИ ЦЪРКОВНОПЕВЧЕСКИ ТРУДОВЕ

Текст и снимки: Весела Игнатова

{youtube}ab_-rVnBaYM{/youtube}

Видео: Соня Анкова

{joomplucat:443 limit=30|columns=3}

Visits: 2

Skip to content