Продължете към съдържанието

Днес празнуваме св. равноапостолни Константин и Елена

konstantin elenaЕдинственият храм в София, посветен на светите равноапостолни император Константин и неговата майка царица Елена, е построен на ул. „Пиротска“. Църквата, устроена с общите усилия на духовниците от съседния столичен храм „Св. Николай Софийски“ и общинското ръководство на район „Възраждане” повече от десет години събира под своя красив купол християни от цяла София, които са намерили в него свое място за молитва и духовна утеха.

В празничния ден на 21 май, когато Църквата отбелязва светлата памет на св. Константин и Елена, в тържествуващия храм бе отслужена св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. С него в съслужение влязоха софийския протосингел ставроф. ик. Ангел Ангелов, архимандрит Теофан и столични духовници.
В края на богослужението епископ Григорий приветства присъстващите с празника на св. Божии угодници и припомни тяхното житие. Той поздрави всички именници и им отправи благопожелания като преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Текст, снимки и  видео: Весела Игнатова

{youtube}0OxR-inc93E{/youtube}

{joomplucat:444 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content