Продължете към съдържанието

Лития и архиерейска литургия в чест на св. Георги Софийски Най-нови

IMG 1057На 26 май, Църквата почита паметта на св. мчк Георги Софийски Най-нови.
В столицата има два храма, които с особена почит отбелязват деня на софийския мъченик. Единият е параклисът в двора на Александровска болница, построен на мястото където има предание, че мъченически е пострадал св. Георги Най-нови, а другият е ротондата "Св. Георги", където е погребан Христовият страдалец.

В навечерието на празника 25 май, за втори път по инициатива на духовници и лекари и с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, се проведе след 70 години прекъсване литийно шествие в памет на св. мъченик.
То започна след като бе дадено начало на вечерното богослужение в параклиса в Александровска болница от ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, и продължи по централните софийски улици, преминавайки през бул. „Пенчо Славейков”, бул. „Витоша”, пл. „Св. Неделя”, ул. „Съборна”, достигайки до ротондата „Св. Георги“.
Въпреки дъждовното време повече от стотина християни се включиха в продължителното шествие, предвождани от столични духовници, които носеха празничната икона, хоругви и кръст.
Литията бе посрещната в двора на президенството от Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, който завърши вечерното богослужение с празнична проповед.
В празничния ден- 26 май, в древния столичен храм бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от викария на Софийския митрополит. В съслужение с него в богослужбата взеха участие предстоятелят- ик. Йоан Куков и столични свещенослужители.
Ротондата „Св. Георги“, която се счита за най-стария архитектурен паметник в София, е особено свързана с този празник, тъй като според свидетелства, в северната част до храма е бил погребан св. Георги Софийски Най-нови, след като бил обесен и три дни тялото му висяло на бесилото. Историците се натъкнали на интересни сведения, които говорят, че по време на турското робство вярващите са били допускани от властта да се покланят на гроба на светия мъченик въпреки факта, че храмът бил превърнат в джамия.
За празнична съборна молитва в древния храм се събраха множество софиянци, които отправиха молитва към св. Георги Софийски Най-нови. Боговдъхновената проповед на викарния епископ докосна сърцата на вярващите, а за радостта на празника допринесе и прекрасното  пение на хористите.
След литургията еп. Григорий извърши водосвет и прочете молитва на гробното място на св. Георги Най –нови.
Житие на св. Георги Най- нови:
https://mitropolia-sofia.org/index.php/biblioteka/28-zhitiya/918-kratko-zhitie-na-sveti-machenik-georgi-sofiiski-nai-novi
История на параклиса в Александровска болница:
https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/923-istoriya-za-trudnoto-sagrazhdane-na-paraklis-sveti-georgi-sofiiski-nai-novi-v-dvora-na-aleksandrovska-bolnitza

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:447 limit=20|columns=3}

Visits: 0

Skip to content