Продължете към съдържанието

Празнична вечерня с петохлебие в чест на св. Терапонтий

img 1282На 26 май в старинния митрополитски храм „Св. Петка” бе отслужена празнична вечерня с петохлебие в чест на светия свещеномъченик Терапонт Софийски. В храма се съхранява част от „мъчениковото дърво”, на което е бил посечен инокът – изповедник на православната вяра.

В навечерието на празника, по време на вечернята то бе изнесено в центъра на притвора за поклонение на вярващите, тъй като се пази зад стъклена витрина.
Вечерня бе предстоявана от софийския протосингел ставроф. ик. Ангел Ангелов. Той бе в съслужение с предстоятеля на храма ик. Николай Николов и софийски духовници.
Петохлебието за умножаване на молитвеното застъпничество на светеца бе извършено по традиция пред мъчениковото дърво, след което всички йереи и миряни пристъпиха към него за поклонение.
Не се знае с точност кога „мъчениковото дърво” на св. Терапонтий Сердикийски е донесено в старинния храм „Св. Петка”. Сега то е поставено в ниша в северната страна на притвора, над която има икона на св. Терапонт, епископ Сардийски. Известно е, че през 1901 г. дървото е там и „отдавна хората получават изцеление от него”. Преданието говори, че това е дървото, на което е бил посечен свещеномъченик Терапонтий Сердикийски.
Според свидетелствата, преди да бъде съграден притворът, дървото се е намирало в северната част на женското отделение, т. е. по вътрешните стълби към кораба вляво. „Мъчениковото дърво” се изнасяло в двора срещу 27 май, когато се празнува паметта на свещеномъченика, и се отслужвало всенощно бдение. Престоявало отвън цялата нощ, а за него завързвали с белезници бесновати, които получавали изцеление. Хората получавали изцеление и от всякакви болести, затова започнали да си отчупват и да се раздава от дървото за благословение, с което може да се обясни и неголемият му размер днес.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:448 limit=21|columns=3}

Visits: 0

Skip to content