Продължете към съдържанието

„Да помним нашите родни светии“- празникът на св. Терапонтий Софийски в старинния храм „Св. Петка“

img 1346С архиерейска св. Литургия бе отбелязан празникът на св. Терапонтий Софийски в старинния столичен храм „Св. Петка”, където се намира част от дървото, на което е посечен светият български мъченик.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит св. богослужба бе възглавена от Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него взеха участие ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, архимандрит Теофан, ик. Николай Николов, предстоятел на храма, иконом Александър Величков, предстоятел на храм „Св. Кирил и Методий“, иконом Василий Сарян, предстоятел на храм „Преображение Господне“, протойерей Лука Наплатанов, предстоятел на храм "Успение Богородично", свещеник Александър Богданов и Станислав Иванов от храмовото духовенство и митрополитският протодякон Иван Петков.
Въпреки работния ден мнозина християни дойдоха в храма и се поклониха на подвига на софийския светец, чието „мъчениково дърво”  украсено с цветя ги посрещаше в притвора. Не се знае с точност кога „мъчениковото дърво” на св. Терапонтий Сердикийски е донесено в старинния храм „Св. Петка”. Сега то е поставено в ниша в северната страна на притвора, над която стои икона на св. Терапонт, епископ Сардийски. Известно е, че през 1901 г. дървото е там и „отдавна хората получават изцеление от него”.
В края на службата еп. Григорий поздрави миряните с празника на българския свещеномъченик и едновременно с това изрази огорчението си, че българите малко почитаме нашите родни светци и  не  отдаваме подобаващо почит към тях.
“А те са бързи помощници, когато отправим молитви на това място където им се отдава богослужебна почит и винаги ще подпомагат тези които тачат тяхната памет– каза владиката и призова: Нека помним нашите родни светии! Да помним, че те стоят пред лицето Божие, да се уповаваме на тяхната помощ и да се стремим според силите си да им подражаваме “.
От името на духовенството, църковното настоятелство и вярващите отец Николай поздрави и благодари на еп. Григорий с букет цветя и му благопожела днес честваните Христови мъченици да напътстват и неговия живот към правилото на вярата и образец на кротостта.
Празникът на св. Терапонтий бе уважен от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който благослови духовенството взело участие в богослужбата и всички които празнуват паметта на св. Терапонтий Софийски.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:449 limit=30|columns=3}

Visits: 0

Skip to content