Продължете към съдържанието

Радомирското село Друган вече с новоосветен храм „Св. Възнесение Господне”

13237863 10206442911494533 8585158148583152466 nВ голям празник се превърна съботния ден-28 май за радомирското село Друган. Осветен бе храмът „Св. Възнесение Господне”, издигнат върху незавършен строеж на църква,  започнал през 20-те години на миналия век. През 1932 г . става ясно, че  трудно ще се съберат достатъчно пари за завършването му заради импозантния замисъл. Тогава в църковния двор се прави малък  параклис върху останките на стар храм,  останали от турско време. Десетилетия  наред местните задоволяват духовните си нужди в параклиса като постоянно са обгрижвани от  свещеник /до 1984 г./ – живеещ в постройка до него.

Незавършената църква стои самотно в църковния двор и едва през 2005 г.  продължава строежа. От темелите е изваден един голям камък, положен сега на постамент до новия градеж. Върху него  някога стояла тепсия, в която се събирали даренията. За това разказва Ненчо Мирков, който е основен двигател на издигането на новия храм. През 2002 г. той се пенсионира като офицер от армията, а година по-късно става за три поредни мандата кмет на селото.

Твърдо решен да направи за хората нещо значимо той имал идея да се възстанови съществувал някога манастир в землището на Друган на името на св. Димитър. Но на общо събрание местните  решават да се възстанови започнатата от дедите им църква. Делото му е продължено и от следващия кмет на селото Славчо Душков.  Храмът  се издига върху около  200 кв. метра. Съграден и завършен е с даренията и доброволния труд на много местни хора. С голяма сума за завършването му се е включила  и партия ГЕРБ. Храмът се изографисва от секретаря на кметството Веска Чакърова. Всяка от изписаните икони в олтара и на иконостаса си има дарител. 
Пълният чин по празничното освещаване бе отслужен от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, в съслужие с протосинтела на Софийска митрополия ставр. ик.  Ангел Ангелов, архиерейския  наместник на Радомирска духовна околия иконом Иван Плочарски и свещеници от местното духовенство и от София. В последованието участваше и игумена на Гигинския манастир йеромонах Никанор. Певците на клира бяха ръководени от секретаря на Софийска митрополия Андрей Касабов. След края на богослужението епископ Григорий поздрави хората с новия храм и благопожела здраве, духовни сили и благодатна помощ.  

Молитвено на освещаването присъстваха много миряни,  голяма част от които и дарители на храма, кметът на селото Славчо Душков, народният представител Ирена Соколова. Гости на събитието бяха и кметът на Радомир Пламен Алексиев, кметът на Перник Вяра Церовска и нейни заместници.   
Скъпа ни е черквата, защото сами си я направихме, посрещаше многобройните гости Ненчо Мирков, записан като основен ктитор на храма. За всички бе приготвен корбан, а следобед в селото имаше и празнична фолклорна програма. Очаква се в неделя да дойде премиерът Бойко Борисов  да види придобивката и да запали свещ в селото. След празничната света Литургия ще бъде извършена и първата венчавка, а вече са насрочени и повече от 10 кръщавки.  

Текст и снимки: Руми Борисова

{gallery}gallery/28-05-2016{/gallery}

 

Visits: 1

Skip to content