Продължете към съдържанието

Жителите на радомирското село Друган се сдобиха с нов храм

Църквата Св. Възнесение в с. ДруганНа 28 май 2016 г., броени дни преди Спасовден, в радомирското с. Друган с благословението на Негово Светейшество Неофит, Български патриарх и Софийски митрополит, бе осветен храм „Св. Възнесение Христово“. Пълният чин на освещаване и първата св. Литургия в новата църква бяха извършени от софийския викарий, Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий. 

С него съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийската света митрополия, архиерейският наместник на Радомирска духовна околия иконом Иван Плочарски, председателят на Църковното настоятелство на храма-домакин о. Стоил Панов, столичния свещеник Васил Танев, митрополитският протодякон Иван Петков и свещеници от околията.
Певците, вдъхновено изпълнили песнопенията, бяха водени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската света митрополия.
При чина на освещаването на светия дискос бяха положени мощи на св. мчк Трифон и бе извършена трикратна лития около храма с тях. След литията светите мощи бяха положени в св. Престол и запечатани с восхомастиха (смес от мраморна прах, восък, бяла дъвка, смирна, тамян, борова смола и др.), а светата Трапеза бе умита, помазана и облечена според установения ред. След това в новоосветения храм бе отслужена първата св. Литургия.
Градежът на дългожадувания храм е започнал през 20-те години на миналия век. През 1932 г. става ясно, че няма да се съберат пари за завършване на храма и тогава се прави малък параклис върху останките на стара църква. Върху положените основи строителството започва наново през 2005 г. по инициатива на тогавашния кмет на селото г-н Ненчо Мирков. Той е записан и като първи ктитор на храма. Над 100 са дарителите на църквата, разказа сегашния кмет на селото г-н Славчо Душков. Всеки жител на Друган е помогнал или с пари, или с материали, или с труд – според възможностите си. А от ГЕРБ са дарили над 50 000 лв. Прекрасните икони и стенописите в олтара са изографисани от секретарката на кметството г-жа Веска Чакърова.
„Нека Бог да въздаде на ясички тези, които през годините се потрудиха за да бъде осветен този храм“, каза в краткото си архиерейско слово епископ Григорий, като подчерта и благодатните ползи, които идват, когато все пак това благочестиво дело е завършено – „Нека устои на времето и да бъде едно пристанище, едно място, където всички, които застигнати от житейски бури да могат да прекрачат прага му, да излеят душата си пред Бога и винаги да получават Неговата благодатна помощ, подкрепа и закрила“.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:450 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content