Продължете към съдържанието

Дяконско ръкоположение в храм “Св. Параскева”

01 paraskevaВ неделния ден, 5 юни, Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, възглави празничната Литургия в столичния храм "Св. Параскева", на ул. "Раковски". Заедно с епископа съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, председателят на храма протойерей Йоан Чикалов, пртойерей Лазар Георгиев, свещеник Васил Танев и двама дякони – митрополитския протодякон Иван Петков и дякон  Добрин от храмовото духовенство .

По време на богослужбата за дякон на Българската църква бе ръкоположен иподякон Орлин Алексиев, като при ръкоположението му бе дадено името Йоан, в чест на св. Йоан Богослов.

Новият дякон е роден през 1961 г. в София. Основно и средно образование  получава в родния си град. През 2010 г. завършва обучението си в паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", след което продължава  образованието си  в Богословския факултет на СУ, което завършва с бакалавърска степенпрез 2015 г.  

Преди да възложи ръце върху него, владиката се обърна към иподякон Орлин и го настави да мисли за това към Кого и как пристъпва към жертвеника, да бъде внимателен, за да получи Божията благодат и да стане истински Христов служител.

В края на литургията еп. Григорий се обърна с пастирско слово към десетките богомолци в храма като говори върху неделният евангелския текст, който ни разказва за изцеляването на слепия по рождение човек.

„Вярвам Господи“- каза слепороденият и се поклони на Господа. Чрез телесно изцерение той получи и друга светлина, която видя с отварянето на телесните му очи, които му  отвориха и духовните и той разбра, че Христос е Божия Син дошъл на земята…- каза в словото си владиката и продължи: в този момент видяхме и други човеци- книжници и фарисеи които веднага почнаха да разследват, да търсят в какво да обвинят и изцерения и изцерителя. Господ искаше и тези хора да се просветлят, но те не само че сами отхвърлиха Христовата светлина, упорствайки в слепотата си, но и пречиха на други да прогледнат, заблуждавайки ги в своята слепота.“- каза еп. Григорий и като преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит пожела: “Всички ние трябва да помагаме на онези, които тънат в духовна слепота и да живеем в Христовата светлина!“

Той поздрави служащите и новоръкоположения дякон и му пожела много духовни сили и дръзновение в попрището на свещенослужител на Българската православна църква.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}gallery/05-06-2016-sv-paraskeva{/gallery}

Visits: 0

Skip to content