Продължете към съдържанието

ОТКРИВАНЕ НА XIII-я МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ за православната музика „ДОСТОЙНО ЕСТЬ”, Поморие, 10-14 юни 2016

IMG 3175JPGЗа 13-и път Поморие стана домакин на най-големия музикален форум за православна музика на Балканите –„Св. Богородица – Достойно есть”. Крайморският град, който в тези дни се превръща в столица на православната музика и тази година събра стотици православни от различни Поместни църкви, „ които с едни уста и едно сърце” да прославят Бога и възхваляват св. Богородица.

В навечерието на празника „Достойно есть“,10 юни, поредното издание на престижното православно музикално издание бе тържествено открито. Специално за форума от София пристигна за трети път Чудотворната икона „Достойно есть – Българска”. Тя бе посрещната  в началото на главната улица на града от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, духовници и фестивалните участници. Иконата пристигна носена от зам.-кмета на града г-н Илия Джингов и бе придружена от братя на Поморийския манастир.

С тържествено литийно шествие,предвождано от Сливенския митрополит Йоаникий и духовенство от Бургаска и от Ямболска духовна околия, тя бе занесена пред храм „Св. Рождество Богородично”. Шествието премина през централната градска улица и в него се включиха всички участници, облечени в концертните си костюми.

Пред храма бе отслужен празничен водосвет. В него заедно с митрополит Йоаникий взеха участие Агатаполски епископ Йеротей, ик. Иван Стойков – председател на храма домакин, ик. Кирил Попов – председател  на фестивалното жури, епархийски духовници и гостуващи свещенослужители. Молитвените прошения бяха огласявани от мъжки хор „Св. Наум Охридски“ от София, с диригент Андрей Касабов.

Официални гости на форума бяха зам.-кметът на гр. Поморие г-н Илия Джингов, членовете на селекционната комисия, общинари и общественици.

Митрополит Йоаникий се обърна със затрогващо слово към многобройните участници и ги поздрави за тяхното желание да усвояват църковното пение. Той благодари на усърдните организатори, като изказа радостта си, че с всяка изминала година фестивалът събира все повече православни хора от цял свят.

„И тази година чудотворната икона на св. Богородица „Достойно есть“ събра в Поморие православни, свещенослужители, християни, за да отдадат почит, да се помолят за нейното благословение и да възпеят нейната чудна слава и смирение. Празникът „Достойно есть“ събира от 13 години провославни хорове, които в един глас и с едно сърце, с една душа да пеят: „Достойно есть…“. Ето защо Бог благослови и тази година да се съберем в този град – Поморие, който стана столица на православната музика… Историята на Поморие е много голяма…, но в новата история се записа това ново събитие, това ново празненство – празникът на този фестивал. Аз вярвам, че всички вие сте дошли с православна вяра и упование, с радост да възпеете величието на Божията майка, доколкото е възможно с нашите уста, защото тя е винаги до нас, когато отваряме душите и сърцата си за нея. Аз ви приветствам с добре дошли, и моля Бога да закриля всички нас в тези трудни времена и неспокойни дни, чрез нейните молитви да ни стане по-спокоен животът, да има повече мир, повече разбирателство, повече любов между православните. По нейните молитви да бъдем синове и дъщери на светлината, синове и дъщери на деня. Амин!“ – завърши словото си митрополит Йоаникий.

Богородичната икона бе въведена в храма, след което поведени от Негово Високопреосвещенство, зам.- кмета и председателя на Общинския съвет, участниците във фестивалните дни се отправиха към откритата сцена на централния градски площад за официалното откриване на събитието.

Там музикалният директор на фестивала Йорданка Панчева поздрави всички с настъпващите празнични и фестивални дни и даде думата на зам.- кмета г-н Джингов, да открие форума.

„Фестивалът „Достойно есть“ е най-мащабният форум на православна музика у нас и се провежда под патронажа на Сливенска св. митрополия и Община Поморие. Благодарим на всички участници за това, че са оценили по достойнство високото художествено ниво на фестивала и че сте тук сред нас в тези дни. За всички нас е чест отново да чуем прекрасните ви изпълнения, с които ни подарявате невероятни духовни преживявания“ –каза г-н Илия Джингов и откри 13-ото издание на Международния песенен фестивал „Достойно есть“, Поморие 2016.

Химнът на форума, както и последвалото многолетствие бяха изпълнени от софийския хор „Петър Динев“, с диригент Боряна Найденова.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:155 limit=20|columns=3}

Visits: 0

Skip to content