Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит прие днес първия архиерей на Арменската епархия в България Исахк Бохосян

img 1127Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие днес първият архиерей на Арменската епархия в България Исаак Бохосян. Гостът приветства Предстоятеля на Българската православна църква от името на Негово Светейшество католикоса и патриарх на всички арменци Карекин II и го информира за предстоящата визита в България на Арменския патриарх. Той изтъкна, че за седемте месеца, откакто е в България, се е убедил във високия авторитет на патриарх Неофит и топлите чувства на българския народ към предстоятеля на БПЦ и Православната църква в България.

От своя страна Българският патриарх приветства новоизбрания Архиерей на Арменската епархия в България и му пожела да преуспява в добрите му усилия и изрази надежда да се утвърждава християнството в нашата страна, в Европа и света.

Високият гост бе придружаван по време на визитата си от Рупен Крикориан, председател на Националния съвет на религиозните общности в България.

В срещата взеха участие и главният секретар на Св. Синод архим. Герасим, протосингелът на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, ик. Василий Сарян, нач. Кабинета на патриарха Теодор Атанасов.

За първи път в историята на Арменската общност в България арменците избираха свой водач. Това стана на църковно–народен събор чрез вота на делегати, избрани от арменската общност у нас чрез демократични избори от трима предложени кандидати в арменския храм „Сурп Саркис” в град Варна на 20 юни т.г. Първата Литургия на новоизбрания Архиерей на Арменската епархия в България архимандрит Исаак Бохосян се състоя на 18 октомври т.г., в Арменския храм „Сурп Асдвадзадзин” ("Св. Богородица") в София, когато му бе връчен и архиерейският жезъл. До избора на архиерей за България, арменската общност в България бе под духовното ръководство на епископ за Румъния и България със седалище Букурещ.

Снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:154 limit=10|columns=3}

Visits: 0

Skip to content