Продължете към съдържанието

Престави се в Господа иконом Георги Иванов Стоянов

24 06 2016На 24 юни след продължително боледуване се упокои иконом Георги Иванов Стоянов
Новопреставилият се духовник е роден на 15 септември 1950 г. в с. Жегларци, Добричко. Основно и начално образование завършва в родното си село, а веднага след това и пълния курс на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски”. Придобива висше богословско образование в Духовната академия „Св. Климент Охридски” в гр. София.

Ръкоположен е за дякон на 3 октомври 1993 г., а за свещеник на 24 октомври 1993 г. от Негово Преосвещенство Крупнишкия епископ Натанаил – тогава викарий на Софийския Митрополит.
Отличен е с офикия "протоиерей" от Знеполски епископ Николай, а за усърдно и ревностно служение е удостоен с офикия "свещеноиконом" от Знеполски епископ Йоан на 13 юни 2011 г. – Св. Дух, празник на храм „Св. Дух” в кв. Надежда, гр. София, където той от ръкоположението си до настоящия момент е бил на енорийско служение. 
На следващата година след ръкоположението му възлагат да обгрижва  енориите при храм „Успение Богородично” в с. Житен и храм „Св. пророк Илия” в с. Голяновци.
От 1995 г. до настоящия момент с голяма ревност и старание изпълнява възложеното му обгрижване на манастир „Св. Теодор Стратилат” край с. Балша, като развива духовна и стопанска дейност. Заради усърдната му дейност е отлечен с офикия "ставр. иконом".
Взел е участие като патриаршески избирател от Софийска епархия в Патриаршеския избирателен събор на 24.02.2013 г. След тежко и продължително боледуване се престави в Господа на 24 юни 2016 г.
Опелото ще бъде отслужено на 26 юни 2016 г., от 14.00 ч. в храма на с. Житен.
 

Visits: 0

Skip to content