Продължете към съдържанието

Патриарх Неофит посети Дивотинската св. Обител по повод храмовия й празник

4Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети днес Дивотинската св. Обител „Св. Троица”. Повод за пастирското посещение на Светейшия патриарх бе храмовият празник на древната св. обител, която тази година навършва 970 г. от основаването си.

В ранната утрин Негово Светейшество бе посрещнат от архим. Пахомий, игумен на Дивотинския манастир, и братството към св. обител. С топли думи архим. Пахомий честити празника на Светейшия патриарх и изрази своята духовна радост от пастирското посещение.

Преди празничното богослужение Негово Светейшество се срещна с премиера Бойко Борисов, който също бе дошъл да почете празника на манастира, намиращ се в близост до гр. Банкя.

Тържественото богослужение бе водено от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод и брат на св. обител, архим. Пахомий, игумен на манастира, и духовници от столицата.

„Днес честваме Св. Дух! Този Дух Светий, който Господ Иисус Христос обеща да прати на своите ученици, този Дух Светий, чието съшествие върху св. апостоли във вид на огнени езици отпразнувахме във вчерашния ден. Честваме Духа Светий, Който преобрази изплашените рибари и ги направи смели изповедници на Господа Иисуса Христа, възкръснал тридневно от мъртвите и ги направи ловци на човеци”, каза в словото си в края на св. Литургия Браницкият епископ Григорий. Той каза още, че всеки, който се е кръстил в православната вяра, е получил св. Дух и е запечатан с дара на Духа Светаго.

„Но нека се замислим, дали ние със своите дела, със своите мисли, дали наистина можем да бъдем жилище на този Дух Светий, Който изпълни светите апостоли. Кои бяха св. апостоли? Те бяха тези, които загърбиха всичко, и дом, и родители, и сродници, и роднини, и имоти, и богаство, и накрая последваха Господа Иисуса Христа във всичките трудности и несгоди, в които Той живееше и при които трябваше да проповядва словото Божие”, каза още епископ Григорий.

Той прикани всички дошли богомолци с думите: „Да се вгледаме в себе си дали със своите грехове, със своите дела, думи или помисли ние не сме очернили образа Божий в себе си и не прогонваме ли Дух Светий от нас, вместо Той да бъде при нас като в жилище. Едно чисто от грехове и беззакония жилище, изпълнено с вяра в Господ Иисус Христос и с надежда за възкресение от мъртвите”, завърши словото си епископ Григорий.

След словото му бе изпято гръмко многолетствие, а след това архим. Пахомий се обърна с благодарност към Негово Светейшество патриарх Неофит и каза: „Благодаря Ви, Ваше Светейшество, че в този ден сме заедно и можахме да се помолим да бъдем заедно в Св. Дух и за това, че отслужихме и заедно св. Литургия. Благодарим за Вашата подкрепа и за това, че се молите за нас и за целия български народ”. Архим. Пахомий каза още, че посещението на патриарх Неофит е изключително голяма подкрепа и утеха, „за събралия се тук богомолен народ, както и за монасите, които в България са твърде малко и имат нужда от Вашата молитва и подкрепа, та да могат да извървят достойно пътя, по който са поели, и се надявам, че ще бъдете близко винаги с молитвите си до нас”, каза още архим. Пахомий и подари на патриарх Неофит икона на Божията Майка.

Светейшият патриарх от своя страна благодари на архимандрит Пахомий и на братството на манастира за тържественото посрещане, отправи и своя благослов към всички събрали се християни и ги поздрави с празника на Св. Животворящ Дух.

Освен християните от Банкя и с. Дивотино, които са в изключителна близост до св. обител, за пета поредна година Столична община и ОП „Туризъм”, съвместно с Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” и с благословението на Светейшия патриарх Неофит, организираха поклонническия път „Света Троица”. Тази година в поклонническото пътуване от гр. Банкя до Дивотинския манастир се включиха повече от 30 души.

След празничното богослужение пред централния манастирски храм бе извършен водосвет от Браницкия епископ Григорий и бяха поръсени за благословение десетките християни дошли да уважат празника на манастира “Св. Троица”.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

{youtube}f88-CPSFueI{/youtube}

 {gallery}gallery/20-06-2016-divotino{/gallery}

Visits: 1

Skip to content