Продължете към съдържанието

В неделята на всички светии, нови свещеник и протойерей на Софийска епархия

P1013140JPGНа 26 юни- неделята, посветена на Всички светии църквата в с. Чепинци, Софийско, празнува своя храмов празник. По повод празника, който се явява и събор на селото, бе отслужена архиерейска литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп.  Григорий, викарий на Софийския митрополит. С викарния епископ съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, свещеник Ириней Митов – предстоятел на храма, и софийски свещенослужители.

По време литургията бе ръкоположен за свещеническо служение дякон Йосиф Стоименов. Новият свещеник е роден в София през 1975 г.  Получил е средно образование в Техникума за обществено хранене /ТОХ/, след което продължава образованието си в Богословския факултет на СУ, където успешно завършва през 2010 г. , с научна степен „бакалавър”. На Лазаровден / 5 април / 2015 г. е ръкоположен от Браницки еп. Григорий за дякон като при ръковъзлагнето му бе дадено името  Йосиф. Владиката го настави в новия път на отговорното и благодатно служение в лоното на Църквата и му отправи благопожелания.

В края на празничната богослужба бе отличен с офикия „протойерей“ предстоятелят- свещеник Иреней Митов. Владиката го представи на църковното изпълнение като ревностен свещенослужител, който е благоустроил храма и поверените му за обгрижване енории.
Софийският викарий напомни за смисъла на празника на Всички светии и как ние като християни трябва да подражаваме на живота и подвига на светите божии угодници. Той каза още, че Църквата възтържествува както със знайните, така и с многото незнайни светии, чиято памет честваме в този ден. Накрая еп. Григорий преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество, благодари на предстоятеля за усърдното му служение като му пожела да бъде все така усърден и примерен свещенослужител и достоен пастир на повереното му стадо и отправи благопожелания и на новия сещеник. По местна традиция след празничната богослужба  бе осветено празнично ястие.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Зорница Костадинова

{gallery}gallery/26-06-2016{/gallery}

Visits: 0

Skip to content