Продължете към съдържанието

Празникът на св. Пантелеймон в столичния квартал ” Бояна”

image4В навечерието на празника на св. Пантелеймон, 26 юли, Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит отслужи празнична вечерня с петохлебие в храма на столичния квартал Бояна, който е посветен на този раннохристиянски целител и мъченик за вярата.

В тържествената вечерня взеха участие ик. Васил Иванов, ик. Цанко Тотев от Лозенската енория, протойерей Стефан Стайков – предстоятел на храм „Св. св. Кирил и Методий”, Красно село, свещениците Радко Иванов и Васил Танев и митрополитския протодякон Иван Петков. Гости на тържеството бяха духовниците от Княжевския храм "Св. пророк Илия" –  свещениците Дилян Цветков и Дамян Друмев.

Да съучастват в молитвеното последование и да отправят своята благодарност и молитва към св. Пантелеймон в боянския храм дойдоха много миряни от енорията.

За пореден път богомолния народ, който се бе стекъл за празничното богослужение бе възрадван с нови храмови придобивки.

Тази година в чест на храмовия празник е изградена изцяло нова околохрамова  ограда /35 м./, пътеки с подходящи стълби и парапети, поставени са и нови плочници. За първи път на пилон пред храма са издигати знамената  на София и новоизработеното  знаме на храма с лика на  патронния светия- св. Пантелеймон.

Влизайки в храма  богомолците с възхищение забелязваха завършената  иконопис в олтарното пространство, която окончава с Богородична икона, която като  Небесна Царица посреща всички дошли да потърсят утеха и надежда.

В края на богослужението викарият на Негово Светейшество припомни житието на светия великомъченик и безсребреник Пантелеймон, възпитан в Христовата вяра от своята майка. От името на патриарх Неофит, епископ Григорий поздрави предстоятеля на храма иконом Васил Иванов, църковното настоятелство, певците и енориашите с храмовия празник и призова над всички благословението на св. Пантелеймон.

След вечерното богослужение църковното настоятелство бе организирало братска трапеза за всички, почели боянския енорийски празник в чест на св. Пантелеймон.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:464 limit=30|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content