Продължете към съдържанието

В навечерието на Господския празник Преображение Господне

IMG 1349 scaledГолямо множество духовенство и богомолен народ се събра под купола на столичния храм „Преображение Господне“ в навечерието на храмовия му празник. Свещенство и миряни от цяла София се стекоха на 5 август към храма в кв. "Лозенец", за да влязат в радостта на енорията и заедно, със съборна молитва да отбележат началото на един от най-големите Господски празници – славния ден на Христовото Преображение.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната вечерня с петохлебие бе предстоявана от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея взеха участие голям брой предстоятели и свещенослужители на софийски храмове, сред които бе и храмовото духовенство, во главе с предстоятеля иконом Василий Сарян. Двама дякони възгласяха ектениите и допринасяха за празничното настроение на църковната богослужба.

Песнопенията бяха изпълнявани по традиция антифонно от двете певници, като към храмовите певци се присъединиха и други софийски псалти.

След като в края на вечернята бе отслужено петохлебие, с отеческо слово за смисъла на настъпващия празник към християните се обърна еп. Григорий. Софийският викарий поздрави храмовото духовенство, благодари на църковното настоятелство, певците и на всички които се трудят в храма и напомни, че трябва първо духовно да се подготвим за посрещането на Господнето Преображение. Дълго време владиката раздаваше по парченце петохлебие на вярващите, а те, приемайки лично благословението, целуваха светите мощи в храма и се отправяха към домовете си, встъпили вече в радостта на светлия и чуден празник.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:470 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content