Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в деня на светите Седмочисленици 27 юли 2016 г., София

† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

В името на Отца и Сина и Святаго Духа.

Ваше Преосвещенство, Досточтими отци,
Обични в Господа, братя и сестри,

Скъп за християнската ни памет е днешният празничен ден, в който светата Църква е отредила да отдадем молитвена прослава на светите Седмочисленици – на онези, които най-много се бяха потрудили, за да положат основите и на църковно-просветното дело, и на християнската мисия сред нашия новопокръстен народ. Скъпи и святи за всяко православно българско сърце са техните образи, които греят към нас от небесата и ни напомнят отново и отново за утвърждаването на нашите далечни предци в истините на светото Православие и за вграждането на българския род в богочовешката тайна на Църквата на нашия Господ и Спасител Иисус Христос.
Като истински Христови апостоли и следовници,
те отдадоха всичките си сили и дарования, целия си живот за своите братя по вяра и род, та да могат да ги укрепят във вярата и в любовта Христови, проповядвайки им съкровищницата на евангелските добродетели на разбираем за тях език и обучавайки стотици и хиляди последователи и продължители на равноапостолното си дело. Отказали се от света и подвизавайки се в ангелоподобното монашеско житие, те нямаха друга грижа, освен вечното спасение на повереното им от Господа словесно стадо, чрез неговото просвещаване и утвърждаване „върху основата на апостолите и пророците” (Еф. 2:20), с участие
„в съзиждане на тялото Христово” (Еф. 4:12).
Стореното от светите Седмочисленици е толкова колосално по своите мащаби и размах, и по своята устойчивост във вековете, и до днес, че те могат без преувеличение да бъдат наречени същински „строители на Българската църква” – седем непоклатими стълба на православната християнска вяра и на църковната просвета, върху които и досега се крепи зданието на нашата Патриаршия. Седем истински светилника, от които и до днес продължаваме да черпим вдъхновение в нашето служение и в своя всекидневен християнски живот и подвиг. Изкусни, неподражаеми в съвършенството си преводачи на боговдъхновеното Писание и на богослужебните текстове на Църквата, завладяващи проповедници на Царството Божие и всеотдайни пастири в Църквата Христова, те още приживе бяха спечелили любовта и признателността на народа ни, изразени по-късно в общата им богослужебна прослава, която извършваме днес и в която, заедно с цялата Църква пеем и призоваваме: „С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог…” (Тропар, гл. 1).
Възлюбени в Господа,
Всемилостивият Бог, Който неизменно има грижа за Своето творение, всякога е благоволил и към българския род, и в благоприятно време му е изпратил и тези негови апостоли и просветители,– светите Седмочисленици, – чрез които той да бъде наставен и укрепен в Евангелието и в спасителния път към вечния живот. От нас обаче зависи да бъдем благодарни и верни ученици и следовници на техния пример, а това ще сторим, единствено ако постоянно пребиваваме и всячески се утвърждаваме в истините на православната вяра и ако ревностно пазим завещаната от нашите предци духовност, писменост и култура, с които и благодарение на които сме се съхранили във вековете и времената дори и на най-страшни и тежки изпитания. Ако не позволяваме да се отклоняваме и за миг от православната си християнска идентичност и от званието Христово, с което сме удостоени във възраждащия купел на светото Кръщение.
Да даде Бог, щото православният ни народ и лично всеки от нас да стои твърдо в истините на спасителната Христова вяра и в заветите на нашите, родили ни в Господа, приснопаметни предшественици. Само тогава ще сме достойни за техните имена, само тогава ще я има и „държавата на духа” – нашата обична и свидна България!
По молитвите на светите Седмочисленици и на всички, които са се потрудили за духовната и църковната просвета на народа ни, Бог да милва и спасява всички нас! Амин.
Честит и благословен празник!

Visits: 0

Skip to content