Продължете към съдържанието

В синодалния параклис бе отслужена заупокойна литургия и панихида за ктиторите на Българската църква

IMG 1029 scaledВ съботния ден на 17 декември в синодалния параклис бе отслужена заупокойна св. Литургия и панихида в памет на всички блаженопочинали предстоятели, патриарси, архиепископи, екзарси, митрополити, епископи, йереи, дякони, монаси и ктитори на Българската църква.

Заупокойното последование се извършва по традиция в дните преди светлия празник на Христовото Рождество като в него вземат участие архиереите – членове на Светия Синод.

С благославението на на Светейшия Български патриарх Неофит св. Литуртия бе отслужена от ставр.ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия и дякон Деан Коруноски.

На певницата песнопенията бяха изпълнени от сборна група певци, ръководени от г-н Любомир Игнатов, преподавател в Богословския факултет на СУ и Софийската духовна семинария.

Молитвено присъстваха Българският патриарх  Неофит и синодалните архиереи- Техни Високопреосвещенства: Сливенски митрополит Йоаникий, митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски митрополит Григорий, Доростолски митрополит Амвросий, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и новоизбаният Старозагорски митрополит Киприан, който е и  временно управляващ Врачанска епархия. На заупокойните последования присъстваха още Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит и архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод.

След литуртията Българският патриарх Неофит, заедно с присъстващите митрополити отслужиха  панихида  за упокоение на душите на всички, които са се потрудили за благото на нашата църква.

Светейшият ни владика се обърна с кратко слово в което каза: “Наближава светлият празник Рождество Христово и нека всички ние си спомняме за онези, които заслужиха нашето уважение, почит и признателност. Послужиха достойно на св. Църква и на своя народ. Бог да ги прости, вечна и блажена да бъда паметта им и да бъдат наши ходатаи пред престола на Всевишния отсега и довека”.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:191 limit=20|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content