Продължете към съдържанието

Негово Светейшество Българския патриарх Неофит се срещна с омбудсмана Мая Манолова

DSC 4202Негово Светейшество Българския патриарх Неофит прие в Патриаршеския дом по нейна молба омбудсмана на Република България Мая Манолова.
В началото на срещата г-жа Манолова сподели спомени и впечатления за починалия наскоро първи омбудсман Гиньо Ганев. „Той беше образец на човек, който търси съгласие и знае как да го постигне”, каза тя. Според Манолова България печели от това, че първият й омбудсман бе Гиньо Ганев. Патриарх Неофит сподели своите впечатления от трудовете на Ганев и особено от книгите, които е издал той.

Мая Манолова разказа за началото на една нова кампания, която е за борбата с глада и запазването на изхвърлената храна. Инициативата започва от Великден тази година, а за следваща 2017 година Манолова помоли Негово Светейшество да подкрепи идеята и да я благослови.
Новата инициатива се казва „Не хаби – дари”. Манолова разказа за практиката в Германия, в която църквата участва активно в раздаването на храната един път в седмицата. „Хората отиват  и се записват, и веднъж в седмицата ходят да взимат храна. Това създава и връзка между хората и Църквата, отделно, че ти дава такава сигурност”, каза Мая Манолова. По думите й около 670 000 тона храни се унищожават у нас, като 70% от изхвърлената храна е от домакинствата и според нея това трябва да бъде намалено и хората да бъдат научени, че вместо да изхвърлят храната си, трябва да я даряват на по-бедни от тях.
Тя предложи на патриарх Неофит Софийска св. митрополия да подпомогне раздаването на храна около определени централни храмове в София. „Всичко ще бъде съобразено с хранителната банка, както и с десетки фирми, които ще помогнат”, добави тя.
„Трябва целогодишно да се провежда такава грижа”, сподели от своя страна патриарх Неофит, и каза, че Софийска св. митрополия ще подкрепи инициативата и съвсем скоро около някои софийски храмове ще се раздава такава храна.
Патриархът сподели и опита на митрополията в тази дейност, като разказа за двете кухни за социално слаби в Дървеница и Дружба, като сподели и за проблемите, съпътстващи тези добри инициативи.

{gallery}gallery/21-12-2016{/gallery}

Visits: 0

Skip to content