Продължете към съдържанието

На Попова Коледа в Долна баня

IMG 0380JPGУтреня, Царски часове, Вечерня с Василиева литургия и Велик водосвет включваше днешната празнична църковна служба в енорийския храм "Успение на Пресвета Богородица" в Долна баня, отслужени от ставрофорен иконом Пламен Димитров, на която присъстваха по традиция десетки миряни от рилския град. За празника Триводици или Попова Коледа отец Пламен освети общо 500 литра вода, която на днешния ден има най-велика и лечителна сила.

След като се поръсиха за здраве и благополучие присъстващите на църковната служба миряни целунаха иконата с Христовото Кръщение и отнесоха у дома по шишенце със светена вода за домашен уют, здраве, радост и щастие.
За утрешния пък голям християнски празник Свето Богоявление или Йордановден след Утренята, Златоустовата литургия и Великия Богоявленски водосвет енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров ще поведе традиционното литийно шестие от храма към близката река Долнобанска Бистрица, където след като освети ледените води ще хвърли кръста в специално направения за ритуала по ваденето на Светия кръст вир от благочестиви покръстени местни младежи и мъже. Около 30 смелчащи ще се впуснат в битката по изваждането на Божия кръст, а който пръв го хване ще бъде благословен от отец Пламен и награден от местното църковно настоятелство.

Любомир Кузев     

{joomplucat:45 limit=10|columns=3}

Visits: 0

Skip to content