Продължете към съдържанието

Бдение в храм “Св. Андрей” за празника на св. Григорий Богослов

Браницки епископ Григорий на бдението в храм Св. АндрейНа 24 януари, в навечерието на празника на св. Григорий Богослов, Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий оглави всенощното бдение (свързани вечерня с петохлебие и утреня) в столичния храм "Св. Андрей Първозваний". В съслужение с викария на Софийския митрополит бяха софийският протосингел ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятелят на храма-домакин протойерей Стилиян Табаков, свещеници от храмовото духовенство, предстоятели и свещенослужители от други храмове на Софийска епархия, както и дякон Петър Кудузки. Молитвено участие взе и Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.

Богослужбата в тази благословена от Бога вечер продължи от 18 до 23 часа, като песнопенията на дясната певница бяха водени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската св. митрополия, а на лявата – от свещеник Любомир Янъков и иконом Кирил Дидов (духовен надзорник на Софийска епархия), подпомагани от архимандрит Пахомий (игумен на Дивотинския манастир), йеромонах Пимен Зографски (игумен на Германския манастир), отец-предстоятеля на храма-домакин и други.
По време на Хвалитните стихири беше извършено помазание с благословен елей на всички присъстващи в храма.
В края на богослужбата Браницки епископ Григорий, който празнува и имен ден, произнесе празнично слово, в което припомни житието на „Троическия Богослов“ и един от стълбовете на Православието – св. Григорий Богослов, който при отиването си в Константинопол като Цариградски патриарх заварва в града само храмове на еретиците-ариани, а при заминаването си оставя столицата пълна с православни храмове. "И това бдение е само един мъничък, незначителен подвиг за този, който извърши големи дела – ангел по дух, с уста като на серафимите" подчерта Негово Преосвещенство и пожела молитвите на св. Григорий да не секват пред Господа Иисуса Христа за всички ни и винаги да се радваме на застъпничеството му.
 
Текст и снимки: Мартин Митов

Камера: Соня Анкова

{youtube}qw5YDquZ57g{/youtube}

 
{joomplucat:58 limit=40|columns=3}
 

Visits: 0

Skip to content