Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия за празника на св. Григорий Богослов

Браницки епископ Григорий и Мелнишки епископ ГерасимНа 25 януари Светата православна църква чества празника на св. Григорий Богослов и на този ден в столичния катедрален храм "Св. Неделя" бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит, и Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод. Молитвено участие взе и Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски.  В съслужение с Техни Преосвещенства бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, ставрофорен иконом Мина Минчев – предстоятел на храма-домакин, предстоятели и свещенослужители на столични храмове и четирима дякони, начело с протодякон Иван Петков.

По време на свещеническото причащение отец Ангел Ангелов произнесе слово за св. Григорий Богослов – небесен покровител на Негово Преосвещенство епископ Григорий. Той се спря на делото на великия светител и най-вече на прочутите му "Пет богословски слова“. Своето слово Негово Високоблагоговейнство завърши молитвено: „Днес се радваме, днес възхваляваме и величаем чрез славословие този стълб на православното богословие. И отново в молитва ще изречем: свети Григорий Богослов, моли се за нас, за да се разкрие и в нас този мистичен опит, та да опознаем именно тайната на Божията същност, която винаги е над нас. Амин!“

След светата богослужба епископ Григорий бе поздравен за имения си ден от свещенството, миряните и от служителите на Софийската св. митрополия.

На многая и благая лета, Преосвящений владико!

Текст и снимки: Мартин Митов

{joomplucat:59 limit=40|columns=3}

Visits: 2

Skip to content