Продължете към съдържанието

В храм “Св. св. Кирил и Методий” Браницки епископ Григорий отслужи архиерейска св. Литургия за празника на св. Три светители

Посрещане на Негово Светейшество с мощите на св. Три светителиНа 30 януари 2016 г. столичният храм „Св. св. Кирил и Методий” (ул. „Г. Вашингтон” № 47) посрещна своя втори храмов празник Св. Три светители с архиерейска св. Литургия. Тържеството премина в превелика духовна радост заради придобиването и посрещането на частици от светите мощи на тримата стълбове на Православието, които навеки ще останат за чест и поклонение в храма (вижте репортаж от бдението за посрещането им).

Северният престол на храма е посветен на тримата свети отци на Църквата – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст – богословите на Св. Троица, които заради чистотата на православното изповядване на Бога се бориха през целия си живот с еретическите лъжеучения и заради мира и единството на Църквата напускаха дори своите архипастирски престоли, преследвани от демонската ярост на клеветата или от лукавството на силните на деня.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит св. Литургия възглави Браницки епископ Григорий – софийски викарий. Съслужиха му архим. Теофан, храмовото духовенство в лицето на свещ. Методий Корчев и свещ. Захарий Димитров, ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънската православна църква у нас, ставр. ик. Василий Сарян – н-к на отдел "Синодални имоти" при Св. Синод, ставр. ик. Николай Николов, прот. Николай Георгиев, прот. Серафим Петров, свещ. Васил Танев и софийският протодякон Иван Петков. Негово Светейшество, както и предстоятелят на тържествуващия храм ставр. ик. Александър Георгиев, взеха молитвено участие в св. Литургия в присъствието на г-н Андрей Кристов – председател на УС на Балканското Атонско Сдружение, дарило св. мощи на храм „Св. св. Кирил и Методий”.
Голямо множество вярващи православни християни от столицата и страната бяха дошли, за да се поклонят на трисветлия сонм светители, чиято любов ни споходи чрез светите им мощи и ни изпълни с голяма надежда и ревност за по-добри дела, за възхождане по лествицата на духовната чистота и съвършената любов в Господа.
Отец Методий Корчев произнесе вдъхновяваща проповед за дарбите, ревността, верността и архипастирската грижа на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст – недосегаеми за заплахите на несправедливите управници и заблудените си събратя, безстрашни в гоненията, търпеливи всред хулите, благи в обичта към своите пасоми, премъдри в богословстването за Истината, огнени в дръзновението си пред Бога. Отец Методий напомни за дадения ни от св. Три светители пример за единомислие във вярата и християнския живот!
След свещеническото слово прозвучаха тържествени многолетствия и думи на благодарност, отправени от председателя на църковното настоятелство ставр. ик. Александър Георгиев към Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, към Преосвещения Браницки епископ Григорий и към г-н Андрей Кристов. Отец Александър благодари на патриарх Неофит за неговото благословение за измолването и придобиването на св. мощи на св. Три светители, както и за архипастирските му молитви за всички нас и за светейшото му присъствие, с което подкрепи и благослови цялостната дейност на храм „Св. св. Кирил и Методий” и Енорийския му център. Отец Александър изказа благодарността си и към викарния епископ Григорий, който отслужи св. божествена Литургия в чест на великите литургисти и богослови св. Три светители. Накрая о. Александър връчи благодарствена грамота на дарителя г-н Андрей Кристов с благопожелание Трисветият Бог, по молитвите на днес празнуваните светии, трижди да му дари лично щастие и напредък в християнския живот и служението на Църквата.
Всеобща бе благодарността и радостта от споходилата ни Божия милост и подкрепа в лицето на честните св. мощи на св. Три светители, които дойдоха при нас, за да ни обгърнат със светоотеческата си любов и да призоват сърцата ни към подвиг в Христа – за победа и вечно спасение!
* * *
Храм "Св. св. Кирил и Методий" със своя Енорийски център и многобройните курсове и школи, работещи в него, е един от най-развитите духовно-просветни центрове на БПЦ, благодатно имайки за свои патрони светите Кирил и Методий – просветителите на нашия народ, както и светите три стълба на Православието – Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст.
По техните молитви Бог да дарува на всички духовници, преподаватели и служители, трудещи се при храма, много благодатни сили за нови успехи и приобщаване към Църквата на още и още търсещи Истината хора.
Честит празник на всички богословски и катехизически училища, на преподавателите и учащите в тях – да напредват в спасителното познание и споделяне на истината за Божията воля, в оделотворяването на чистата православна вяра и в подвизаването в Христовата любов! Амин.
 
Текст и снимка: Десислава Панайотова
 
Още снимки можете да видите на официалния сайт на БПЦ-БП, в специален фоторепортаж.

Visits: 0

Skip to content