Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия за празника на св. мчк Трифон

Водоосвещаване в храм Св. ИлияНа 1 февруари, Трифоновден, в столичния храм „Св. пророк Илия“ (ж.к. „Дружба” 2) бе отслужена празнична св. Литургия от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха протойерей Емилиян Костадинов – предстоятел на храма-домакин, протойерей Димитър Москов, свещеник Васил Танев и протодякон Иван Петков. 

Клиросните певци бяха водени от г-н Трайче Попов. 
В словото си в края на св. богослужба епископ Григорий припомни житието на св. мъченик Трифон, поздрави всички за празника и преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит. 
След св. литургия беше извършено водоосвещение, последвано от кратка лития до няколкото лозови насаждения в двора на храма, благославяне и зарязване на лозницата. 
Вече е традиция в тази богоспасяема енория на Софийска епархия да има архиерейско богослужение с водосвет и подрязване на лоза. Храм „Св. Илия“ е малък да събере многобройните богомолци дори в такъв, работен ден. Затова от няколко години зад него се строи нов, по-голям – „Св. Благовещение“. Православното братство към храма е известно и с полезната си дейност – добре устроеното неделно училище, но най-вече с кухнята за нуждаещи се, в която в неделя се раздава топла храна на над 300 нуждаещи се – социално слаби, пенсионери, безработни и бездомни от цяла София.
Повече за тази богоугодна социална дейност на храма може да видите на сайта му – svetiilia.bg.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:64 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content