Продължете към съдържанието

Митрополит Николай отпразнува десет години служение в Пловдив

 

Патриарх Неофит и митрополит Николай в концертната залаНа 11 и 12 февруари Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави празненствата по случай десетгодишнината от избора на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай за епархийски архиерей на Пловдивската митрополия. В тържествата се включиха както български архиереи, така и гости от чужбина. Митрополит Николай получи от патриарх Неофит и орден „Св. Йоан Рилски“ – I степен.

Юбилеят на пловдивския митрополит бе съчетан с духовни мероприятия, посветени на светителя-хирург, архиепископ и чудотворец Лука (Войно-Ясенецки) Симферополски. Бяха представени две книги за живота и чудесата на св. Лука – издания на Пловдивска и Ловчанска митрополии, както и документален филм на журналиста Ангел Бончев за живота на светеца. Мощи на светителя хирург бяха изнесени за поклонение по време на възкресната св. Литургия в митрополитския катедрален храм „Св. Марина“.
 
  • Поздравително слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай можете да прочетете на сайта на БПЦ-БП.
  • Слово на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай по повод 10 години от интронизацията му за Пловдивски митрополит на сайта на БПЦ-БП
  • Снимки и видео от тържествата можете да видите на сайта на Пловдивската св. митрополия.
  • Репортаж на сайта на БПЦ-БП
 
 

Visits: 0

Skip to content