Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит прие президента Румен Радев

Президентът Румен Радев с патриарх НеофитНа 15 февруари президентът на Р. България г-н Румен Радев се срещна с Негово Светейшество патриарх Неофит и други членове на Св. Синод в Синодалната палата. Беше обсъдено отстояването на нравствените ценности и благоденствието на всеки човек и обществото, като обща грижа за държавата и Църквата.

„Не се съмняваме, че когато взимате решения за България Вие ще се ръководите от евангелските ценности, от стремежа към мир, любов и правда, и във всичките си дела ще търсите какво е полезно за българския народ!” – обърнаха се Българският патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод на БПЦ към президента Румен Радев.
Президентът подчерта, че православните миряни и всички наши сънародници са посрещнали с надежда първите думи на Българския патриарх още след неговия избор, защото са послания в подкрепа на единството, както на Църквата, така и на обществото ни. Тази надежда е все по-силна, защото днес има много предизвикателства пред ценностите, вярата и изконните добродетели.
Румен Радев посочи също така, че в съгласието, вярата и единството е нашият успех както в църковните дела, така и в държавата ни и призова всеки на своето поприще да изпълнява просветено и с отговорност своята мисия. „Уверявам Ви в своето искрено желание и твърда воля за съпричастност към всяка достойна изява, която подкрепя българската духовност и християнските ценности. Те са многовековни стожери на националното самосъзнание, вградени са в основите на държавността ни“, посочи президентът Радев.
В знак на почит държавният глава поднесе на Негово Светейшество издание на „История славянобългарска“ и отправи благопожеланията си за здраве, за мирни и светли дни на Българския патриарх и на митрополитите от Св. Синод на Българската православна църква.
 
Още снимки може да видите на официалния сайт на Св. Синод на БПЦ-БП.
 
Текст: Отдел "Връзки с обществеността"
Снимка: Ангел Карадаков
 

Visits: 0

Skip to content