Продължете към съдържанието

Заупокойна св. литургия и панихида в Бачковската св. обител

Панихида в Бачковския манастир. Снимка: Ангел КарадаковНа 18 февруари с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Светия Синод, заупокойна св. Литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в Бачковския манастир. След това край гробовете на приснопаметните български първойерарси Кирил, патриарх Български, и екзарх Стефан, които се намират в западната част на съборния манастирски храм „Успение на Пресвета Богородица” в Бачковската света обител беше отслужена панихида, възглавена лично от Негово Светейшество патриарх Неофит. Редом с него в съслужение застанаха високопреосвещените митрополити Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Русенски Наум и Старозагорски Киприан; преосвещените епископи: Месемврийски Яков, Мелнишки Герасим, Браницки Григорий и Знеполски Арсений, игуменът на манастира – архимандрит Симон, манастирското братство и духовници на от цялата страна.

"Много са уроците, които можем да получим от блажените йерарси на БПЦ, защото и двамата първойерарси са записали със златни букви имената си в Българската църковна история", каза в словото си митрополит Киприан.
Панихида пред гроба на патриарх Кирил. Снимка: Стамен ПепелишевВ краткото си слово след панихидата патриарх Неофит изтъкна светлия и пътеводен пример на деятелна любов към ближния, без значение на вероизповедание и народност, даден ни от починалите в Христа предстоятели на Българската православна църква в сложното военно време. Пример на духовна смелост и упование в Спасителя наш, на действителна готовност „да положиш душата си за ближния си.”
Специално бе подчертана изключителната роля на последния български екзарх и на първия патриарх на Третата българска държава в спасяването на евреите в България по време на Втората световна война. В тази връзка и по покана на Негово Светейшество на панихидата присъстваха и посланикът на Израел в България, Нейно превъзходителство г-жа Ирит Лилиан, председателят на Централния израилтянски духовен съвет в България г-жа София Коен и други представители на еврейската общност в страната. 
+ + +
Патриарх Кирил се преставя в Господа на 7 март 1971 г. и е погребан в подножието на чудотворната икона на Пресвета Богородица – Бачковска, както сам той пожелава. Ежегодно в най-близката събота до деня на кончината му в съборния манастирски храм „Успение на Пресвета Богородица” на тази древна обител се отслужва панихида в негова памет. Църковното изпълнение во главе със синодалните архиереи отправя молитви за упокоение на душата и на приснопаметния Български екзарх Стефан, който е погребан редом с патриарх Кирил, северно от централния вход насъборната църква в Бачковския манастир. Бог да прости приснопаметните български първойерарси! Вечна и блажена да бъде паметта им!
 
Още снимки и информация за богослужението можете да видите на официалния сайт
на БПЦ-БП и в репортаж на Бачковския манастир
 
 
 

Visits: 1

Skip to content