Продължете към съдържанието

“Опит за построяване на изповед”- книга в помощ на изповядващия се

IMG 8415 scaledЕдин от най- известните духовници на ХХ век е архимандрит Йоан Крестянкин- велик старец и подвижник на Руската Православна Църква, един сред най-обичаните и известни съвременни руски старци-проповедници.

Роден е в гр. Орьол на 11 април 1910 г. като осмо дете в многодетно семейство. През 1945 г. бил ръкоположен за дякон, а малко по-късно – за свещеник от Московския патриарх Алексий I в Измаиловския храм "Рождество Христово". Там той служил до 1950 г., когато комунистическата власт го арестувала по обвинение за антисъветска агитация. Отец Йоан бил заточен в лагер за седем години, но през 1955 г. бил предсрочно освободен. Продължил служенето си в Псковска, а после в Рязанска епархия. През 1966 г. отец Йоан приел монашество, а от 1967 г. до смъртта си на 5 февруари 2006 г. се подвизавал в Псковско-Печерския манастир "Св. Успение Богородично"

Архимандрит Йоан притежавал особена доброта и жизнен оптимизъм, породени от преживяното страдание за вярата. Отец Йоан притежавал живо слово, с което завладявал  слушателите си и красив поетичен изказ, с който обяснявал дълбочината на светоотеческата мисъл. Той  говорил за духовния живот и обяснявал в какво се състои самопознанието, покаянието, опрощението като подтъквал към това що е едничко потребно за нас.

„Главното духовно качество на отец Йоан винаги е бил неговият дар на разсъдливост- казва неговият духовен син архим. Тихон (Шевкунов), но и непоколебимата вяра във всеблагия и всесъвършен Божий промисъл, водещ християнина към спасение. Той често казваше: “Главното в духовния живот е вярата в Божия промисъл и разсъждението.”

Старецът има много проповеди за това как да преминем спасителното време на Великия пост и как да се подготвим за Тайнството Изповед.

Като изповедник в манастира той често събирал всички нуждаещи се в храма и правил анализ на общите грехове, от които страда всеки от нас, така че всеки човек да може да види и да разбере в какво е грешен и съответно да се покае и изповяда. Този анализ правел по 10- те Божи заповеди  и 10- блаженства.

Едни от първите преводи у нас на дълбоко съдържателните му беседи е книгата „Опит за построяване на изповед“, / издадена за първи път от Псковско-Печерския манастир "Св. Успение Богородично"през 1994г. /. Българското издание е направено от издателство „Елеон“ по инициатива на МПЦ “Света Петка“ към старинен храм „Св. Петка“, София.

Поради големият интерес, книгата има вече четвърто издание. Мнозина вярващи особено в дните на Великия пост прибягват до нея и горещо я препоръчват на свои близки, които срещат затруднения при личната си подготовка за Тайнството Изповед. Целта на книгата е да разберем най- пълно себе си по отношение на всички възможни грехове и да се покаем за тях при свещеника, след като попитаме съвестта си. Помощник в този път на себепознаване може да бъде точно тази книга, която е предназначена за всички православно кръстени хора, които искат да се спасят.

Книгата „Опит за построяване на изповед“ може да закупите на канаскията в старинен храм „Св. Петка“, цена- 6,50 лв.

                                                                                                                                                                           Материалът подготви: Весела Игнатова

Visits: 1

Skip to content