Продължете към съдържанието

Слово на патриарх Неофит за Неделя Православна, 5 март 2017 г.

Слово на Негово Светейшество патриарх Неофит† НЕОФИТ 
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
 
Ваши Преосвещенства,
Боголюбиви отци,
Възлюбени в Господа братя и сестри,
 
Отците на Църквата са определили с подобаваща тържественост в Първата неделя на Великия пост да възпоменаваме и честваме победата и тържеството на Православието над всяка ерес и всяко неправомислие. Победа, извоювана от нашите богоозарени отци и предци с много усилия и търпение, с много пролята кръв и невинни жертви. Победа, чиито благодатни плодове всички ние в Църквата продължаваме да берем и днес, живеейки и спасявайки се в нашето истинно, свято и единствено спасително Православие.

Да честваме и пазим като зениците на очите си безценното съкровище на тази вяра, която Църквата изповядва от века, в която всеки ден се поучаваме, в която възрастваме и в която се спасяваме, всякога помнейки казаното ни от Апостола, че „един е Господ, една е вярата, едно е кръщението, един е Бог и Отец на всички, Който е над всички, и чрез всички, и във всички нас” (Еф. 4:5). И че в тази вяра е и нашата славна победа над всичко онова, що в света около нас е грешно и порочно, изкусително и пагубно, неблагочестиво и богопротивно. Както и светият и божествен евангелист Йоан свидетелства, че „тази е победата, която победи света – нашата вяра” (1 Иоан. 5:4). Вяра, която ни е предадена от Самия Господ Иисус Христос, чрез избраните от Самия Него Апостоли, а след тях и чрез Светите и богоносни наши Отци и учители от всички времена и до днес.
Богу било угодно тази именно чиста и непримесена вяра да възтържествува веднъж и завинаги в Църквата в спора за светите икони – за свещените изображения, чрез които Църквата потвърждава и утвърждава истинността на Боговъплъщението, а оттам и истинността и спасителността на своята вяра. Затова и в този пресветъл празничен ден Църквата тържествено пее: „Неизобразимото Слово на Отца при въплъщението от тебе, Богородице, Се изобрази, и, като изписа осквернения образ в първоначалния му вид, го съедини с божествената красота. Като изповядваме нашето спасение, ние с дело и слово Го изобразяваме” (Кондак, гл. 2).
Изобразяваме и почитаме, а с това и свидетелстваме за откриването на нечуваната тайна и превеликото, надвишаващо всяко човешко и дори ангелско разбиране тайнство, че „Бог се яви в плът, засвидетелстван бе от Духа, показа се на Ангели, проповядван биде на народи, приет с вяра в света, възнесе се в слава” (1 Тим. 3:16). Изминават столетия и хилядолетия, а ние продължаваме да свидетелстваме с вярата и живота си, и със светите и свещени изображения за нашия Господ Иисус Христос, „Който е образ на невидимия Бог” (2 Кор. 4:4). Който „понизи Себе Си, като прие образ на раб и се уподоби на човеци; и по вид се оказа като човек” (Фил. 2:7). „И Който е образ на невидимия Бог, роден преди всяка твар” (Кол. 1:15). На този Негов образ се покланяме, Него и само Него почитаме и в образите на Пречистата Негова Майка – Пресветата наша Владичица Богородица, и на всичките Негови, просияли в светостта, свидетели и угодници, ученици и подражатели, изповедници и мъченици.
 
Братя и сестри,
В началото на третото хилядолетие от спасителното за нас Въплъщение на Господа Иисуса Христа всички ние живеем във време на все по-голямо и все повече разрастващо се неверие, на съмнение във всеки и във всичко, на все по-голяма несигурност и духовна безпътица. В това усилно за вярата време ние, които сме призвани да пазим и да утвърждаваме Христовото Благовестие, сме призовани към още по-усърден труд и още по-гореща молитва за пребъдването на светото и спасително наше Православие. Дни и години, столетия и хилядолетия отминават, и „преходен е образът на тоя свят” (1 Кор. 7:31), но вярата на Църквата, светата и спасителна православна вяра, пазена и предавана през поколенията и до нас, остава единственият здрав и сигурен фундамент, на който можем да градим нашия живот по Бога и да вървим неотклонно по тясната пътека към Неговото Царство.
Нека пазим тази вяра, нека я проповядваме и свидетелстваме за нея във всеки ден и миг от нашия живот, защото такъв е нашият свещен дълг и такова е нашето божествено призвание – да бъдем Божии чеда и верни благовестители на Неговата свята воля.
Нека постоянно, във всички свои мисли и действия, имаме пред очите си образа на Господа – въплътилия се заради нас и нашето спасение, пострадалия заради нас и за нас възкръснал от мъртвите наш вечен Учител и Спасител – Богочовекът Иисус Христос. „На пречистия Твой образ се покланяме, Благий, като просим прошка на прегрешенията ни, Христе Боже” (Тропар на Неделя православна).
Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат винаги със светата Православна църква!
Честит и благословен празник!
 
Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Първа неделя на Великия пост – Неделя Православна, ПКСХП „Св. Ал. Невски“, 5 март 2017 г., София. Вижте репортаж.
 
 
Снимка: Таня Вълчанова
 
 
 
 
 
 

Visits: 0

Skip to content