Продължете към съдържанието

Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит до новоизбрания Врачански митрополит Григорий

Приветствие на патриарх Неофит към новия Врачански митрополит. Снимка: Ангел Карадаков† НЕОФИТ 
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ 
 
Ваше Високопреосвещенство, обични в Господа владико Григорий,

В деня на встъпването Ви на Врачанския митрополитски престол се обръщам към Вас с топъл първосветителски благослов и братска в Христа обич, както и със всесърдечни благопожелания за дълголетно и доброплодно архиерейско служение, в подражание на всички достойни и приснопаметни Ваши предшественици – Врачански митрополити от миналото на тази неголяма, но толкова важна за родната ни Църква епархия. Нека дните и годините Ви начело на този Божи виноград да бъдат мирни и благословени, изпълнени с истинска в Господа радост от архипастирското служение. Нека всякога да Ви обграждат вниманието, помощта и любовта на свещенството и монашеството, и особено на Вашите епархиоти, така щото, водени от Вас, всички те неизменно да възрастват в православната ни вяра и във възхождането по лествицата на Христовите добродетели по примера на Христа, нашия Спасител, на Неговата света Майка, на светите Му апостоли и на всички Негови от века ученици и следовници.
За да стигнете до този почетен и високоотговорен пост в йерархията на светата ни Църква Вие извървяхте достойно Вашия християнски и монашески път, изпълнявайки с подобаващо усърдие и истинска ревност всички послушания, които Ви бяха възлагани от свещеноначалието, и справедливо си спечелихте името на строг и изряден монах, на истински духовник и всякога желан и обичан от Христовото словесно стадо пастир. Нека Божието благоволение и Неговата подкрепа бъдат с Вас и в новото Ви служение в светата ни Църква, така щото по великата Божия милост да възраствате още и още в завещания ни от Самия Христа Иисуса образ на истинския църковен пастир – такъв, който идва „не за да му служат, но да послужи” (Мат. 20:28), който „полага душата си за овците” (Иоан 10:11) и чийто глас те винаги и с радост познават и следват, защото той е глас на истински подражаващ на Господа пастир, а не глас на наемник (Иоан 10:12-15).
С такива пастири Бог винаги е дарявал светата ни Църква – с такъв ни дарява и днес във Ваше лице, след като по Неговата свята воля и със съизволението на христоименития народ на богохранимата Врачанска епархия Вие бяхте избран и канонично утвърден от Светия Синод на Православната ни църква за нов Врачански митрополит. Надявам се и вярвам, че в новото си служение Вие ще бъдете неизменно обграждан още и от любовта, вниманието и подкрепата на всички Ваши събратя, митрополити от Светия Синод, така щото всички заедно, в единомислие, във взаимна любов и подкрепа, да продължаваме да направляваме кораба на светата ни Църква сред стихиите и бурите на мира сего. Така ни учи и към това ни призовава Самият Глава на Църквата – нашият Господ и Спасител Иисус Христос, Който ни съветва от страниците на светото Евангелие, че „всяко царство, разделено на части една против друга, запустява; и всеки град или дом, разделен на части една против друга, няма да устои” (Мат. 12:25). И още казва: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си” (Иоан 13:35).
Нека тази любов и това единство да съпътстват и Вашето митрополитско служение – за Божия прослава и в полза на светата ни Православна църква, която повече от всякога днес се нуждае от истински пастири с добро име, достойни образци на висок човешки и християнски морал, които проявяват истинска грижа и ревност за мисията на Църквата в света, „за усъвършенстване на светиите в делото на служението, в съзиждане на тялото Христово” (Еф. 4:12). Нека вече и като епархийски митрополит на Христовата Църква в слово и дело продължавате да сте онзи достоен пример за подражание, който увлича и благодарение на когото Господ всеки ден ще довежда в Църквата Си такива, които да се спасяват (Деян. 2:47). Това ще очаква от Вас Божият народ, това ще изисква от Вас цялата света Църква – Църквата, която Господ „си придоби със Своята кръв” (Деян. 20:28) и в която неизменно обитава Духът на истината, Който всичко животвори (Иоан 6:63), и Който пребъдва във всеки от нас (Иоан 14:17).
В тази Църква от днес Вие сте облечен с високата чест, но и високата отговорност да бъдете архипастир на светата Врачанска епархия и член на Светия Синод.
 
На добър час, Високопреосвещени владико!  
За много и благословени години! 
Божията любов, Неговата велика милост
и общението в Светия Дух да пребъдват с всички нас! 
Амин!
 
 
Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит до новоизбрания Врачански митрополит Григорий, 12 март 2017 г., София (вижте репортаж и Слово-отговор на новия митрополит)
 
 

Visits: 0

Skip to content