Продължете към съдържанието

Преждеосвещена литургия, офикия и водосвет в храм „Св. Петър и Павел“

Епископ Григорий в храм Св. Петър и ПавелНа 9 март – празника на св. Четиридесет мъченици Севастийски, в столичния храм „Св. апостоли Петър и Павел“ в София беше отслужена св. Литургията на Преждеосвещенните Дарове. Богослужението беше възглавено от Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, иконом Кирил Дидов – предстоятел на храма-домакин и духовен надзорник на Софийска епархия, протоиерей Стилиян Табаков, свещеник Васил Танев и дякон Антоний Ковачев.

В края на св. богослужба Негово Преосвещенство епископ Григорий припомни живота и мъченическите страдания на св. 40 севастийски мъченици (пълния текст можете да чуете тук). След което, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, с офикията „ставрофорен иконом“ беше отличен предстоятелят на храма – отец Кирил Дидов, за неговите неуморни грижи за храма, пространството около него, за работата му с наркозависими, за дейността му като духовен надзорник на епархията.
Строителството на храма „Св. Петър и Павел“ започва на 12 юли 1929 г. и продължава до 1933 г. Изграждането на основния храм е предшествано от построяването на малък параклис под същото име. В него се извършвали богослужения, които продължават и след освещаването на големия храм през 1934 г. Тогава параклисът приема името "Св. Четиридесет мъченици Севастийски" и богослуженията в него продължават до началото на 90-те години на миналия век, когато при настъпилото безгрижие към опазване на духовните ценности, параклисът е напълно разрушен и ограбен. Днес на мястото му, върху останките от светия Престол беше извършен тържествен водосвет, с надеждата и молитвата, че някога отново там ще има храм, посветен на светите Четиридесет мъченици. А сега големият храм е в ремонт и всеки, който има желание, може да помогне според възможностите си (за повече информация вижте сайта).
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:126 limit=36|columns=4}

Visits: 0

Skip to content