Продължете към съдържанието

Мелнишки епископ Герасим отслужи втора статия на Богородичния акатист

Мелнишки епископ ГерасимВ петъчната вечер на 10 март през втората седмица на Великия пост, в столичния храм „Покров Богородичен“ съборно бе отслужено Малко повечерие с Молебен канон към Пресвета Богородица и втората част от Богородичния акатист. Последованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ. Молитвено участие в богослужението взеха Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Преосвещените епископи Браницки Григорий и Маркианополски Константин, столични свещеници и дякони.

Песнопенията на молебния канон, както и на Акатиста бяха изпълнени от Свещеническия хор, ръководен от иконом Кирил Попов.
След края на последованието епископ Герасим се обърна към многобройните вярващи в храма със слово за Пресветата Божия Майка: „Събрани тук, в храма посветен на празника на Покрова на Пресвета Богородица, с едно сърце и едни уста се обърнахме към нашата Всесвята Владичица, за да изпросим от нея да ни запази под своя Покров, та подпомогнати и укрепени от нейните майчини молитви бодро да продължим пътя си, подвизавайки се според силите си. И ние знаем, че нашите молитви ще бъдат чути, защото нашата Всецарица е Скоропослушница. Тя е Радостта на всички скърбящи и Покровът на всички обидени. Тя смекчава злите сърца и утолява нашата печал. Тя е нашата Отрада и основа на истинското утешение. Тя търси погиналите и спасява потъващите. Тя е Неупиваемата чаша, към която пристъпваме с надежда, за да се сдобием с неочаквана радост. Тя е нашето възпитание и нашата целителка. Тя е Поръчителка за грешниците пред нейния Син и наш Бог. И наистина достойно и праведно е да бъде облажавана от всички народи – тази, която е същинска Богородица. Затова и ние с вяра казваме: ‚Всичкото си упования на тебе възлагаме, Майко Божия, запази ни под твоя Покров! Амин‘.“
 
Според църковния устав Богородичният акатист се чете на повечерието в първите четири петъка на Великия пост по „статии“, т.е. разделен на четири части (по три кондака и икоса). В петък на петата седмица се чете целият Акатист. Следващото съборно изпълнение на последованието ще е на 17 март в храм „Рождество Богородично“.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:127 limit=24|columns=4}
 

Visits: 0

Skip to content