Продължете към съдържанието

Негово Светейшество патриарх Неофит прие посланика на Гърция в България

 

Посланик Григориос Василоконстандакис и патриарх НеофитНа 22 март Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие в Патриаршеския дом посланика на Република Гърция Негово Превъзходителство Григориос Василоконстандакис, който бе придружаван от г-н Андреас Котидис – първи съветник и заместник-ръководител на мисията, и г-н Спиридон Критикос – първи секретар и консул при гръцкото посолство. В срещата взе участие и Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

„Особено във времена на тежки изпитания, като атеистическия период и годините на разкола в БПЦ, ние винаги сме срещали братската подкрепа и помощ от страна на благочестивия гръцки народ”, каза патриарх Неофит по време на срещата.
Като знак на уважение към предстоятеля на БПЦ – Българска патриаршия и свидетелство за единството между нашите православни народи, бе окачествена днешната визита. Бе подчертано, че тези двустранни връзки на единство и взаимопомощ имат непреходната и вечна основа на общата ни вяра и се описва най-добре от евангелските слова „кога страда един член, страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове” (1Кор. 12), понеже всички православни християни, независимо от своята народност, са членове на едно тяло – Църквата Христова.
В хода на разговора домакините благодариха за добрата воля от страна на Гръцката архиепископия да предостави за нуждите на българите живеещи в Атина храм, в който се служи на български език и отправиха предложение да се направи нужното, та гръцкият храм „Св. Георги” в София да стане действащ и да обгрижва духовно многобройната гръцка общност в столицата ни.
 

Visits: 0

Skip to content