Продължете към съдържанието

Патриаршеска св. Литургия за празника Вход Господен в Йерусалим

Патриаршеска св. Литургия в Св. Александър НевскиНа 9 април – празника Вход Господен в Йерусалим Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави тържественото богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". С Негово Светейшество в Св. Евхаристия съслужиха Негово Преосвещенство Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, Маркианополски епископ Константин, ставрофорен свещеноиконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия и храмовото духовенство.

От рано сутринта православните християни изпълниха храм-паметника "Св. Александър Невски". Повечето от вярващите, които бяха дошли, носеха в ръцете си върбови клонки, заместващи палмовите, с които е бил посрещнат Господ Иисус Христос в Йерусалим.
След прочитането на евангелския откъс, който ни разказва за тържественото влизане на Господа в Йерусалим, Негово Светейшество патриарх Неофит се обърна с пастирско послание към всички събрали се. В словото си той каза: "Изминаха дългите покайни дни на светата Четиридесетница. И тази година заедно извървяхме нашия път през попрището на поста – път на изпитания за нашата вяра и на изкушения, но и път спасителен, който ни доближи до кулминацията на богочовешкото Христово дело. Днес, заедно с цялата Църква, ние отново стоим пред портите на светия град Йерусалим, за да посрещнем влизащия в него Господ, като пеем и ликуваме: „Осана Сину Давидову! Благословен Идещият в име Господне! Осана във висините!” (Мат. 21:9)… На мястото на Своята прослава и на нашето спасение идващият днес в Йерусалим наш Господ Иисус Христос влезе смирено и кротко, с мир и с благословение. Така, както бе дошъл в нашия свят, по същия начин Той и завърши дните на Своето земно служение, през цялото това време Неговата сила беше в Неговата божествена кротост и смирение. С тях Той извървя докрай пътя до Голгота, до хладния гроб и до Своето дивно и славно Възкресение. Като Негови ученици и подражатели, в нашата борба за спасението и ние трябва да се въоръжаваме с тези оръжия, всякога готови „с кротост и боязън” да даваме отговор за нашата надежда".
След св. Литургия стотиците православни християни, решили да се черкуват в Патриаршеската катедрала, получиха и върбова клонка за благословение на дома и семейството.
 
Пълното слово на Негово Светейшество патриарх Неофит може да видите тук.
 
 
Текст и снимки: Ангел Карадаков, редактор на официалния сайт на Св. Синод
Видео: Любомир Върбанов
 
{youtube}K0OuTAdylgI{/youtube}
{joomplucat:348 limit=12|columns=4}
 

 

Visits: 0

Skip to content