Продължете към съдържанието

Патриарх Неофит изрази съболезнованията си по повод атентата в Египет

 

Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит. Снимка: Мартин МитовТазгодишната Неделя Вайя бе помрачена за християните в Египет и по света от кървавия атентат, отнел живота на десетки невинни и ранил стотици коптски християни, дошли в храма за богослужението. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит изрази своите съболезнования до Негово Светейшество Теодор (Тавардос) II – „папа Александрийски и Патриарх на престола на св. Марк, на цяла Африка и Близкия Изток“. В съболезнователния адрес се казва:
 

 
ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,
На един от най-светлите християнски празници – Вход Господен в Йерусалим, когато всички християни в света приветстват радостно Спасителя – Господ Иисус Христос, с дълбока тъга и болка приехме известието за кървавите терористични атентати на 9 април в Египет, в град Танта и в град Александрия отнели живота на десетки невинни и ранили стотици.
Тероризмът е наш общ враг от който страдат много хора по света, независимо от техния етнос и вяра. Това грубо посегателство срещу човешкия живот всява у всички ни страх, несигурност, руши мира и доверието у хората, помрачава любовта и радостта в душите ни.
Ние всички сме чеда на един Небесен Отец и в тези дни на скръб и изпитания за египетския народ ние скърбим заедно с вас. Като изказваме нашите най-искрени съболезнования на семействата на убитите, с вяра и надежда във възкръсналия Христос, молим милостивия Бог да упокои душите на загиналите, да дари скорошно оздравяване на ранените и да утеши техните близки.
 
НЕОФИТ, патриарх Български и митрополит Софийски
09.04.2017 г.
София
 
Аналогично съболезнователно писмо предстоятелят на БПЦ-Българска Патриаршия изпрати и до Негово Превъзходителство Абдел Фатах ел-Сиси, Президент на Арабска република Египет.
 
 

Visits: 0

Skip to content