Продължете към съдържанието

Църковна делегация от Старозагорска епархия посети Вселенския патриарх Вартоломей

image 0 02 05 0e85d4713534eca3399d6999343c2bb25f596cedf1734768118003eed5c328e1 VОт 4 до 6 май българска църковна делегация, начело с Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян бе на официално посещение вТурция. Повод за посещението бе празника на св. Георги, който тържествено се отбелязва в българския храм, посветен на светеца в Одрин.

Поради факта, че одринския български храм се намира териториално в диоцеза на Вселенската патриаршия, делегацията отпътува за турската столица Истанбул, за да вземе лично благословение от Вселенския патриарх Вартоломей.

Делегацията бе съставена от духовници от Старозагорска епархия, сред които протосингелът – архимандрит Богослов, старши еп. съветник ставр. ик. Емилиян Димов,  архиерейския наместник на Казанлъшка духовна околия ставр. ик. Петко Мотев,  архиерейския наместник на Свиленградска духовна околия ставр. ик. Костадин Георгиев, секретарят на митрополията ставр.  ик. Михаил Михайлов, и свещеници от епархийския център.

Срещата премина в непринудена обстановка по време, на която  митрополит Киприян приветства Вселенския патриарх Вартоломей и отправи  благопожелания от името на Българския патриарх Неофити от свое име,като му поднесе дарове.

Църковната  делегация се поклони в патриаршеския храм „Св. Георги“ във Вселенската патриаршия и се запозна с многобройните светини в църквата, сред които са: част от каменната колона, за която е привързан и бичуван Христос/ най- ценната и древна реликва в храма/, мощите на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст /заграбени през Четвъртия кръстоносен поход,1204г. и пренесени отново в Константинопол през 2004г./, мощехранителници /раки/ с мощите на св. великомъченица Евтимия, на св. императрица Теофания и св. Соломония, майка на св. седем мъченици Макавеи и др.произведения на християнското изкуство като резбования, позлатен иконостас, изпълнен в различни художествени стилове, съчетаващ традицията на Византия и епохата на Възраждането.

След официалната среща с патриарх Вартоломей делегацията се отправи към Българската екзархия, за да се срещне с членове на църковното настоятелство на българската църковна община /БЦО /, както и със сънародници от Цариград.

Групата бе особено сърдечно посрещната от ик. Ангел Велков, свещенослужител при БЦО в Цариград,  който заедно със съпругата си, презвитера Мария, оказа топло гостоприемство за членовете на делегацията.

Сред домакините бяха г-н Димитър Атанасов, архонт на Вселенската патриаршия и член на БЦО в Истанбул и председателят на ЦН г-н Васил Лязе.Те запознаха гостите с направените подобрения в храма „Св. Йоан Рилски“ и основния ремонт на сградата.

Сънародниците от двете съседни страни се разделиха с пожелания за нови празнични срещи. 

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}5-05-2017{/gallery}

Visits: 0

Skip to content