Продължете към съдържанието

В Софийска духовна околия се проведоха избори за епархийски избиратели

Избори за епархийски избиратели в Софийска духовна околияНа 14 май 2017 г. – 5 Неделя след Пасха – на Самарянката, след св. Литургия, по peшeние на Св. Синод от 15 февруари, в Софийска епархия, както и във всички останали епархии на БПЦ на територията на Република България се проведоха избори за нови епархийски избиратели.
 
Съгласно Устава на БПЦ – Българска патриаршия всяка епархия има свои избиратели в чиито правомощия е да избират: представители на епархията при избор на нов Български патриарх, членовете на Църковния събор, нов митрополит на епархията и членовете на Епархийския съвет. Те са по 6 от всяка от духовните околии на епархията – трима от тях са клирици и трима – миряни. Избират се за срок от четири години.

 
Изборите за Софийска духовна околия се проведоха в салона на Софийската св. митрополия, в присъствието и след благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. 
Софийският протосингел – ставр. ик. Ангел Ангелов, като определен със заповед от Негово Светейшество патриарх Неофит, председателстваше избора за епархийски избиратели. Най-напред (съгласно чл. 107 от Устава) се пристъпи към избор на членове на избирателното бюро, подпомагащи председателя – за такива бяха избрани свещеник Илиян Алексиев (от енорията на храм „Рождество Богородично“) и г-н Пенчо Михнев (от енорията на храм „Св. Наум Охридски“).
Изборите преминаха спокойно и благочинно, при установения ред. Беше съставен протокол, подписан от председателя и присъстващите делегати, и предаден на епархийския митрополит – Негово Светейшество патриарх Неофит. Съгласно чл. 110 от Устава на БПЦ, след изчакване на седемдневен срок за жалби от избиратели, протоколите ще бъдат разгледани от Епархийски съвет и новоизбраните епархийски избиратели ще бъдат утвърдени от митрополита и имената им съобщени на Светия Синод.
 
Снимки: Иван Тупаров
{joomplucat:580 limit=32|columns=4}

Visits: 0

Skip to content