Продължете към съдържанието

Избраха нови епархийски избиратели в Трънска духовна околия

Избори в Трънска духовна околияИзбори за представители на Трънска духовна околия в избирателната колегия на Софийска епархия се проведоха на 14 май в Трън. Със Заповед на Негово Светейшество патриарх Неофит за председател на събранието  е определен архимандрит Йосиф Леви. В Изборното бюро бяха включени и миряните Георги Михайлов и Людмил Петров. В избора участваха представители на 20 от всичките 24 регистрирани в духовната околия църковни настоятелства.
Съгласно Устава на БПЦ-Българска патриаршия всяка епархия има свои избиратели в чиито правомощия е да избират: представители на епархията при избор на нов Български патриарх, членовете на Църковния събор, нов митрополит на епархията и членовете на Епархийския съвет. Те са по 6 от всяка от духовните околии на епархията – трима от тях са клирици и трима – миряни. Избират се за срок от четири години. Колегията на Софийска епархия е от 48 членове.

При избора в Трън са избрани свещениците Константин Стойчев и Михаил Станкович, архимандрит Йосиф Леви и миряните Георги Михайлов, Кирил Динев и Пламен Франгов. Предстои утвърждаването им от Епархийския съвет и Епархийския митрополит.
Изборът е преминал в спокойна обстановка и според изискванията на Устава на БПЦ. Съдействие за провеждането им е оказало общинското ръководство в Трън с предоставяне на урна и отпечатване на бюлетините.
Подобни избори се провеждат за трети път от утвърждаването на сега действащия църковен Устав.
 
Текст и снимки: Руми Борисова
{joomplucat:581 limit=4|columns=3}

Visits: 1

Skip to content