Продължете към съдържанието

Концерт на православни хорове в храм „Св. Николай Софийски”

Дамската камерна формация „Te Deum Adoramus” с диригент Теодора Димитрова

На 14 май (неделя) след св. Литургия в храм „Св. Николай Софийски“ (на ъгъла на ул. „Пиротска” и ул. „Опълченска”) с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит се проведе предпразничен концерт. Проявата е в навечерието на успението на св. Николай Софийски († 1555), патрон на храма-домакин. 

В това „пиршество за душата“ участваха мъжкият хор при храм "Св. Николай Софийски" с диригент Георги Гичев, дамската камерна формация „Te Deum Adoramus” с диригент Теодора Димитрова и смесен хор при Дома на транспортните работници с диригент Петър Матев. 
Концертът започна със задължителното за този пасхален период „Христос Воскресе“, следвано от тропара на св. Николай Софийски. Чухме и изпълнения на „Святий Боже…“, „Тебе поем“, „Отче наш“ и „Достойно ест“ в няколко аранжимента, „Хвалите имя Господне“, „Теотикон (възхвала на Пресвета Богородица), „Нине отпущаеши“ на Добри Христов, „Богородице Дево…“ на иконом Кирил Попов и много други.
В края на концерта диригентите благодариха на организаторите, начело с предстоятеля ставрофорен иконом Спас Михайлов, и обещаха тази проява да се превърне в редовно събитие.
 
Текст, видео и снимки: Мартин Митов
 
{youtube}-jEoQ_H-TnA{/youtube}
{joomplucat:582 limit=20|columns=4}

Visits: 1

Skip to content