Продължете към съдържанието

Престави се в Господа Маркианополският епископ Константин (допълнено)

Маркианополски епископ Константин на именния му ден, два дни преди смъртта муДнес, 23 май 2017 г., след прекаран инфаркт се престави в Господа Негово Преосвещенство Маркианополският епископ Константин.
Новопреставилият се епископ Константин (в мире Койчо Василев Петров) е роден на 18.05.1941 г. в с. Златосел, Пловдивско, където получава основно и прогимназиално образование. През 1961 г. завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш , а през 1968 г. – Духовната академия „Св. Климент Охридски“. На 03.03.1968 г. е ръкоположен за дякон, а на 10.03.1968 г. за свещеник в Софийска епархия. Бил е енорийски свещеник в софийските храмове „Св. св. Кирил и Методий“, „Св. ап. Андрей Първозвани“ и „Св. пророк Илия“ в кв. Княжево, където служи до кончината си.

По времето на разкола в БПЦ е възведен в архимандритско достойнство на 25.03.1997 г., а на 27.08 с.г. е хиротонисан за епископ. Впоследствие на Всеправославния събор от 1998 г. е приет в лоното на каноничната Българска православна църква с титлата Маркианополски и му е определено послушанието “духовен надзорник на Софийска духовна околия“. Делегат е на Шестия Църковно-народен събор, както и на Патриаршеския избирателен събор.
През 2012, 2013 и 2014 г. отслужваше празничните богослужения по повод Великденските празници в гр. Истанбул, Турция, на тамошната българска общност. През 2012 г. взема участие в Мироваренето на Вселенската патриаршия.
Маркианополски епископ Константин ще остане в паметта на Българската църква, като ревностен служител, послужил в последните дни на живота си доблестно, честно и стриктно.
 
Бог да го прости и всели в селенията на праведните!
 
С благословението и молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, Врачанският митрополит Григорий ще отслужи опелото и погребението на преставилия се в Господа Маркианополски епископ Константин на 26 май (петък).
Последованието ще бъде отслужено в храм "Св. пророк Илия" в квартал Княжево.
Утринното богослужение започва в 8:00 часа, а Заупокойната литургия в 9:00. Тленните останки на епископ Константин ще бъдат донесени в храма за поклонение в 7:00 часа.

Visits: 0

Skip to content