Продължете към съдържанието

Атинският професор архимандрит Григорий Папатомас гостува с две лекции в София

Архим. проф. д-р Григорий Папатома и Негово Светейшество патриарх НеофитНа 30 май Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие в Патриаршеския дом архимандрит проф. д-р Григорий Папатомас, преподавател по Църковно право в Богословския факултет на Атинския Каподистриев университет. Гръцкият професор е на посещение в България по покана на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където изнесе публични лекции – на 29 и 30 май, част от програмата на Майските дни на културата.

Отец-професор Григорий Папатомас е и директор на Православен институт „Св. Сергий“ в Париж, преподавал е в Православна семинария в Камерун (Африка), в университетите на Талин (Естония) и Тирана (Албания); номиниран е за награда от Френската академия (Prix „Moris Picard“). По поръчка на международния съд изготвя експертиза за разкола в Българската църква през 2009 г., което играе важна роля за оправдаване на Църквата ни и за провала на разколническите стремежи. Това беше и една от темите за разговор с Негово Светейшество. Бяха разгледани и въпроси за съвременното състояние на богословието у нас и изобщо на Балканите и отношенията между Църква и държава, особено в православните страни-членки на Европейския съюз – Гърция, България и Румъния. Негово Високопреподобие подчерта ключовата роля на Църквата за съществуването на гръцката държава като напомни, че същото важи и за българската. И че това е нещо, което постоянно трябва да се напомня на политиците и на народите на двете страни, че това не само не трябва да се забравя, но и постоянно да се напомня на другите европейски политици. Отец-професор Григорий Папатомас подари на патриарх Неофит две свои книги на църковно-правна тема, както и още две от други атински професори. Гръцкият професор подари и копие от становището си за каноничността на Българската православна църква, което е предал на международния съд. На разговорите присъстваха и Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, и проф. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на СУ. Срещата, преминала в топла и приятелска атмосфера, завърши с благословението на Негово Светейшество и пожелания за нови срещи и общи църковни и научни инициативи.
В понеделник, 29 май, в препълнената конферентна зала на Богословския факултет отец-професор Григорий Папатомас изнесе лекция на тема „Църковно-канонични въпроси на второто хилядолетие“. На нея гостът от Атина говори общо за каноничното право и въобще за богословието – мястото му сред другите науки, мястото му в съвременността, проблемите – минали и настоящи. Архимандрит Григорий наблегна на това, че нашето православното богословие през последните два века се опира прекалено силно на платоновата философия и неоплатонизма, губейки връзка с корените – с учението на светите Отци. Използвайки активно и дъската с диаграми, той показа разбираемо схващането на Платон за света и какво е схващането на св. Отци – при втория случай Бог е в центъра, а не човекът. Друг пример беше представянето на тварното и нетварното като два бряга на една река, между които само Иисус Христос построява мост, минавайки и в двете посоки, за разлика от другите религии. „Някои твърдят, че християнството е най-добрата религия. Но Христос не се въплъщава с цел да създава религия. Христос се въплъти, очовечи, за да се обожестви човекът.“
На 30 май (вторник) изнесе втора лекция, на тема „Трите вида любов според Светите отци“ – социална и пастирска тема, отнасяща се повече за нашия личен живот. Отец-професорът раздели видовете любов на естествена, трансцедентна и онтологична и обясни с много примери разликите между тях, както от богословската гледна точка, така и от чисто житейска.
Преводач на първата лекция и на срещата с Негово Светейшество беше г-ца Силва Маринова – докторант в Богословския факултет, а на втората лекция – проф. д-р Иван Желев Димитров.
 
Видеозаписи от двете лекции, направени от Любомир Върбанов, може да видите на връзките по-долу:
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:605 limit=30|columns=4}
 

Visits: 0

Skip to content