Продължете към съдържанието

Мелнишкият епископ Герасим възглави празничната св. Литургия по повод храмовия празник на Дивотинската св. обител

Мелнишкият епископ Герасим в Дивотинския манастир Св. ДухНа 5 юни – Св. Дух, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Софийски Неофит, Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод, възглави празничната св. Литургия по повод храмовия празник на Дивотинската св. обител.
Епископ Герасим съслужи с архимандрит Пахомий, игумен на светата обител, йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир, йеромонах Йоан, игумен на Руенската св. обител и ставрофорен иконом Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия, а за да вземат молитвено участие бяха дошли монаси и монахини от Софийска епархия и страната.

В края на богослужението епископ Герасим се обърна със слово към събралите се, в което каза:
„Днес, с благословението на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, отслужихме празничната света литургия в този манастир, в тази света обител на Софийска епархия, като отпразнувахме съшествието на Св. Дух – денят след Петдесетница, определен от Св. Църква да се възрадваме и да отдадем необходимата почит на Утешителя Благий, чрез Когото опознахме Бога… В деня Петдесетница, когато всички бяха събрани в горницата, тогава обещания Утешител дойде, разкрие наистина тайните на Богопознанието, за да разберат апостолите, че Христос е Син Божи, че е възкръснал от мъртвите, че се възнесе на небесата и седи отдясно на Отца.
Наистина велика е тайната на благочестието – Бог се роди в плът, но за да можем ние грешните и обикновени човеци да разберем тази велика тайна беше необходимо да дойде и Дух Светий – третата ипостас на Бога, за да ни изясни не чрез слово, не с думи, а с тази съгряваща благодат, която говори направо в сърцето на човека и тогава не остава никакво съмнение, тогава всички ние се събираме в Църквата, която се роди на Петдесетница и ставаме семейство”, каза епископ Герасим.
Той пожела още на всички дошли за празника на древната света обител, построена в далечната 1046 г., Бог да дарува здраве, радост, благодат и много от даровете на Св. Дух, „така че да се спасите вие и много други около вас”, завърши думите си епископ Герасим.
След празничното богослужение бе отслужен и водосвет пред съборния храм в светата обител.
Дни преди храмовия празник на манастира, един от пътищата до него бе разширен и подравнен със съдействието на кметския екип на Община Перник и разрешението, и помощта на Югозападното държавно предприятие – Благоевград, в лицето на директора инж. Дамян Дамянов.
 
Текст и снимки: Ангел Карадаков
 
Още снимки можете да видите на сайта на Св. Синод на БПЦ.
{joomplucat:611 limit=8|columns=4}
 

Visits: 1

Skip to content