Продължете към съдържанието

Среща на учители по Религия от София с представители на Софийска св. митрополия

Среща на софийски учители по Религия с представители на Софийска св. митрополияНа 13 юни в салона на Софийската света митрополия се проведе среща на учители по Религия от столицата с протосингела ставрофорен иконом Ангел Ангелов, който е и духовен надзорник на Информационно-просветния и катехизаторски отдел на Софийска митрополия, и с г-н Ангел Младенов – ръководител на отдела и изпълнителен секретар на Софийския митрополит. 
На срещата бяха разисквани както успехите, така и трудностите в работата на учителите, които правят всичко възможно, за да могат децата, избрали предмет Религия до стигнат до евангелските истини. Педагозите получиха обещание за пълно съдействие в работата им от страна на църковната институция. Ангел Младенов бе категоричен, че от новата учебна година учителите по Религия в София ще получат учебни пособия и помагала, както необходимите им дидактични и нагледни материали. 

На срещата присъства и г-жа Ваня Станчева, дългогодишен учител по Религия, а по настоящем старши експерт в Регионалното управление на образованието – София-град. В срещата взеха участие 12 учители, които споделиха постиженията и проблемите в работата си с учениците през изминаващата учебна година. Констатирано бе, че всяка година се отбелязват едни и същи пречки в осъществяването на апостолското дело – недостиг на учебници и учебни пособия, липса на достатъчно добра комуникация с представители на енорийските храмове, намаляване броя на групите в прогимназиален етап. Обсъдиха се възможни решения на поставените въпроси, като в дискусията активно се включи о. Ангел. Независимо от срещаните трудности учителите се похвалиха и с организираните от тях тържествата за различни християнски празници, на които са присъствали освен децата и родители, учители, представители на местните власти. Така изучаването на предмета Религия става достояние до по-широк кръг на обществото и наложените стереотипи в годините отпадат. 
Важна роля в обучението по Религия заемат и организираните в последните години на територията на софийска епархия детски православни лагери. И това лято в Кремиковския манастир с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит ще има четири лагерни смени, като първата смяна започва на 17 юли, втората – на 24 юли, третата – на 16 август, която е за деца със специални образователни потребности, а последната е от 21 август. Разходите за лагера се поемат от Кремиковския манастир с ефимерий свещ. Серафим Янев. Станалата традиционна среща с учителите по Религия от София-град завърши с напътствени думи от о. Ангел Ангелов, който подчерта важната роля на учителите по Религия, които вършат апостолско дело за Църквата и им благодари за усилията и търпението в нелекото им служение.
 
Снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:623 limit=8|columns=4}
 

Visits: 0

Skip to content